Aktualno

Uklanjanje repetitora pogoršat će TV prijam

srdj repetitor 02

Odašiljači i veze uputili su pisane primjedbe županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša vezano za odašiljački objekt na Srđu.

Sve vezano za projekt golf terena na Srđu, te nedavno održanu javnu raspravu Studije utjecaja na okoliš za ovaj projekt, kojom odašiljač
nije obrađen.

OiV navode i u ovom dopisu, a što je rečeno i na javnoj raspravi, o čemu je pisao i duList, da se iz konzervatorskih smjernica navedenih u Studiji te iz prezentacije idejnog rješenja Golf park Dubrovnika 'može zaključiti da je planirano uklanjanje odašiljačkog objekta (kuće odašiljača i antenskog stupa) Odašiljača i veza s tvrđave Imperial.

– Predstavnici investitora po pitanju eventualnog uklanjanja antenskog stupa i kuće u kojoj se nalazi pogon odašiljača nisu uopće kontaktirali vlasnika – tvrtku Odašiljači i veze, koja je u 100-postotnom vlasništvu Republike Hrvatske. Ukoliko investitor planira ukloniti odašiljački objekt onda bi navedeno trebalo biti obrađeno u Studiji, jer uklanjanje jednog takvog objekta sa Srđa svakako bi imalo utjecaja na lokalnu i širu zajednicu, a u predstavljenoj Studiji takav utjecaj nije niti spomenut – navode u dopisu iz OiV-a, napominjući kako se antenski stup nalazi na najpovoljnijoj lokaciji za pružanje usluga elektroničkih komunikacija za cijelu dubrovačku regiju.

– Bilo kakvo izmještanje dovelo bi do pružanja znatno lošije usluge, prvenstveno u emitiranju TV signala, kako za sam grad Dubrovnik, tako i za cijelu dubrovačku regiju, posebice obzirom na smetnje u TV signalu koje uzrokuju talijanski TV odašiljači – napisali su iz OiV-a, dodavši kako bi eventualno izmještanje odašiljačkog objekta iziskivalo znatna financijska sredstva, kao i znatne tehnološko-tehničke napore u iznalaženju odgovarajuće zamjenske lokacije, ili više njih.

– Stoga je pitanje – tko bi takav projekt financirao? – pitaju iz Odašiljača i veza.
Očekuju izradu dopune Studije s uvažavanjem realnosti. Odnosno prisutnosti odašiljačkog objekta na Srđu, a ukoliko bi investitor planirao njegovo uklanjanje to se mora jasno navesti. Tada bi, smatraju, studija trebala obraditi utjecaj izmještanja odašiljačkog objekta na lokalnu i širu zajednicu i gospodarstvo, sa stanovišta prijama radijskih i televizijskih programa te korištenja drugih elektoničkih komunikacijskih usluga za koje taj objekt služi.  

Pročitajte još

SJAJNE VIJESTI IZ ZRAČNE LUKE Za London, Beč i Bruxelles letovi cijelu godinu!

Ivana Mijić Vulinović

Zbog mutnoće voda u dijelovima Dubrovnika nije za piće, osigurana opskrba cisternama

Dulist

U samo četiri dana prikupljeno 50.000 eura za medicinsku opremu, akcija “Za nas i naše voljene” se nastavlja

Dulist