Grad

UDRUZI ‘POSEBAN PRIJATELJ’ 26 tisuća eura za projekt ‘Lokrum’ od ministarstva

lokrum

Nakon dva zajednička uspješno odrađena projekta za osobe s invaliditetom na Lokrumu, udruga ‘Poseban prijatelj’ i partneri otišli su korak dalje s ciljem još većeg približavanja ovog nemjerljivog zelenog bisera osobama s invaliditetom. I na sreću projekt je prepoznat od strane Ministarstva turizma koji je za njegovu realizaciju udruzi dodijelio gotovo 26 tisuća eura.

Cilj ovog projekta je kroz edukativne radionice napraviti novi podsjetnik na otok održavanjem 1 edukacije na temu pristupačnog turizma u Hrvatskoj sa minimalno 30 sudionika iz područja turizma i stručnjaka koji se bave osobama s invaliditetom. U planu je izrada tiskane brošure o načinima ophođenja s osobama s invaliditetom i o razumnoj prilagodbi prostora i sadržaja kao i knjižice recepata s okusima Lokruma. Također, planira se izrada 100 mirisnih svijeća i sapuna s mirisima Lokruma, a koje će od ruzmarina, lavande, masline, rogača… izrađivati osobe s invaliditetom i djeca pridruženog partnera OŠ Montovjerna. Izrađeni suvenir nalazit će se u prodaju u suvenirnici na otoku Lokrumu.

-Vjerujemo da će tako suvenir otputovati i diljem Europe i svijeta i promicati vrijednosti otoka Lokruma i trajno podsjećati na ovaj prostor. Na suveniru sapuna biti će otisnut otok tako da će i kroz taj segment otok biti približen osobama s poteškoćama s vidom. Kroz ovaj projekt steći će se uvjeti za proširivanje ponude, razvoj novih usluga i radnih mjesta što je u skladu s posebnim ciljevima natječaja – pojasnila je predsjednica udruge Dženita Lazarević, ističući kako je ovaj projekt  namijenjen je s jedne strane djelatnicima u turizmu kojima je posao kontakt s turistima, a ti turisti mogu biti i osobe s invaliditetom.

-Nakon edukativnog seminara ti će djelatnici znati komunicirati s raznim kategorijama osoba s invaliditetom, moći će im dati točnu informaciju o dostupnim i prilagođenim sadržajima, znati će pomoći tim turistima ukoliko bude potrebno, moći će osmisliti nove pristupačne prostore i sadržaje na korist svima. U Republici Hrvatskoj trenutno živi oko 21728 osoba s oštećenjem vida, osobe su to kojima se i kroz ovaj projekt pokušava približiti ova destinacija ali i pokazati da ih kao posjetitelje zaista želimo vidjeti tu oko nas. Stoga je potrebno maksimalno smanjiti prepreke na koje OSI nailaze i približiti im destinaciju. Kroz ovaj projekt omogućit će se i zapošljavanje jedne osobe s invaliditetom na pola radnog vremena. U posljednjih godinu dana ove udruge s Lokrumom kao partnerom ostvarile su preko 63 tisuće eura bespovratnih sredstava za OSI na Lokrumu – naomenula je Lazarević.

Partneri na ovom projektu udruzi ‘Poseban prijatelj’ su : Javna ustanova Rezervat Lokrum, Centar UP2 date Zagreb, OŠ Montovjerna, Centar Josipovac i udruga Rina Mašera.

 

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist