Aktualno

UDRUGA FRANAK Dubrovčani imali priliku saznati što za njih znače presude Visokoga trgovačkog suda

FRANAK TRIBINA PARK 18

Udruga Franak ove subote organizirala je tribinu u Dubrovniku na temu ‘Presude Visokoga trgovačkog suda Republike Hrvatske u kolektivnoj presudi protiv 8 banaka’.

Udruga Franak zbog velikog interesa građana, koji su imali, ili još uvijek imaju, potrošačke, stambene ili auto kredite vezane uz valutu švicarski franak, organizira tribine i savjetovanja za građane diljem Hrvatske na za njima važnu temu.

– Ovom tribinom pokrit ćemo 10 točaka koje smatramo da je najvažnije da naši sugrađani koji su u ovoj situaciji znaju. Dakle radi se o tome što znači kolektivna presuda u slučaju franak, što je ništetnost ugovora odnosno ništetnost ugovornih odredaba, razriješiti ćemo pravna pitanja ništetnosti ugovora i zastara za eure i kune, objasniti  što je zastara potraživanja za CHF kredite, prikazat ćemo izračune koji građanima davaju uvid u točne brojke. Prikazat ćemo također i potrebnu dokumentaciju za tužbe, ali ćemo se i baviti pitanjem onih koji kredit nasljeđuju. Pozabavit ćemo se revizijama banaka i što one znače. Proći ćemo kroz zastupanja odvjetnika u pojedinačnim sporovima, te ćemo građanima pojasniti na koji način oni trebaju razgovarati sa svojim odvjetnicima – poručila je iz udruge Franak Anita Perkov Kalebota.

Podsjetimo, presuda VTS RH je donesena 13. lipnja 2014. za nepoštenu promjenjivu kamatnu stopu za 7 banaka te 14. lipnja 2018. i za Sberbank. 14. lipnja 2018. VTS RH je presudio da je i valutna klauzula CHF nepoštena i ništetna u ugovorima koji su ugovoreni u svih 8 banaka, RBA, PBZ-u, ZABA-i, Sberbank (bivša Volksbank), Addiko bank (bivša Hypo i Slavonska banka), OTP Bank, Erste banka i Splitska banka te je istoga datuma presuđeno i da je nepoštena i ništetna ugovorena promjenjiva kamatna stopa u Sberbank. Ta presuda obvezujuća je za sve sudove u RH, za potrošačke ugovore i prema osam osuđenih banaka te u privatnim sudskim procesima oni moraju na temelju kolektivne presude presuditi i za pojedinačne ugovore iste nepoštene ugovorne odredbe.

– Cilj tribine nam je informirati građane o njihovim pravima i mogućnostima obzirom na presudu VTS RH-a. Kako je korisnika kredita u švicarskim francima bilo oko 125 tisuća, vjerujemo da će ova tema i dalje biti zanimljiva brojnim građanima s područja Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije – poručila je Perkov Kalebota.

Pročitajte još

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist

Iz Valamara reagirali i kategorički odbacili tvrdnje optužbe Udruge Divlja liga

Dulist