Aktualno

U Zračnoj luci gubitci porasli na 72 milijuna kuna, ali nema otpuštanja radnika

ZLD KORONA32

Sukladno naputcima nadležnih, a zbog sprječavanja širenja epidemije koronavirusa coVid-19, Zračna luka Dubrovnik 19. ožujka zatvorena je za sav civilni promet. Od tog dana, kako nas je izvijestio direktor Frano Luetić, gubitci se množe, ipak na prvom mjestu je zdravlje ljudi. Kako doznajemo većina djelatnika samoinicijativno se podvrgla 14-dnevnoj samoizolaciji jer je upravo ‘nulti’ pacijent ove bolesti zabilježen ondje. Podsjetimo, riječ je o spremačici koja je u Čilipima počela raditi tek 1. ožujka, a bolovanje je otvorila još 7. istog mjeseca. Nakon nje, u dubrovačkoj zračnoj luci evidentirano je, prema navodima ZZJZ Dubrovačko-neretvanske županije, još desetak slučaja među zaposlenicima koji su se zarazili nakon kontakta sprvooboljelom.
Radi samo najnužnije osoblje — U Zračnoj luci Dubrovnik trenutno radi samo najnužniji dio osoblja u slučaju potrebe za prihvatom posebnog leta u medicinske ili ostale nužne potrebe zbog stanja pandemije coVid19. To su radnici vatrogasno-spasilačke postrojbe, voditelj službe prihvata i otpreme, zaštitari i dio dežurnog tehničkog osoblja koji su najnužniji za održavanje ‘hladnog pogona’. Dio administrativnog osoblja radi skraćeno, a dio uredno radi iz svog doma – objasnio je Luetić za DuList. Naime, ona ukupno godišnje na neodređeno vrijeme zapošljava 387 radnika i 162 sezonca, a sve temeljem ugovorenih letova za 2020. sezonu. Stalni radnici, kako nam je potvrdio se neće otpuštati, a za sezonsku snagu se čekaju smjernice nadležnog ministarstva, odnosno mjere pomoći Vlade tvrtkama u većinskom vlasništvu države. — Kao i svi poduzetnici u našoj Županiji u 2019. godini teško smo pronalazili radnu snagu za niže kvalificirane poslove, čišćenje i transport, a pošto je prošlogodišnji promet gotovo pa dosegao tri milijuna putnika, morali smo je pronaći kako ne bi ostali uskraćeni. Ugovoreni promet je čak bio planiran za četiri posto više u odnosu na lani. Nažalost, kao što svi vidimo stanje se rapidno zbog pandemije promijenilo i doživjeli smo nešto što nitko u mirnodopskoj povijesti ne pamti te ostali u potpunosti bez prometa – komentira Frano Luetić. Što se tiče financijskih gubitaka u prvih šest mjeseci 2020., govori prvi čovjek Zračne luke, oni će iznositi 72 milijuna kuna.

Nabavit će se termokamere
do 30. lipnja ove godine – iznosi Luetić i dodaje kako se u Čilipima odvijaju samo najnužniji radovi na popravcima infrastrukture koji se moraju nastaviti izvoditi, ali to je, naglašava ‘minimum minumuma’. Ipak, investicije kao što je opremanje uređajima za tzv. termometriranje putnika, ne isključuje. Ono uz pomoć infracrvenih termometara i termokamera vrši provjeru temperature turista na graničnim prijelazima zbog opasnosti od zaraze koronavirusom. — U svakom slučaju provjeriti ćemo s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, pripremiti se za postavljanje i nabavu uređaja za mjerenje tjelesne temperature putnicima u međunarodnim dolascima. Vjerojatno bi to trebale biti termokamere, a njima bi jedino bili ovlašteni rukovati sanitarni inspektori u Zračnoj luci Dubrovnik – kazao nam je direktor Frano Luetić. No, kako od 19. ožujka 2020. zračnom lukom nije prošao ni jedan putnik, a u travnju su otkazani svi letovi te se ne očekuje uspostavljanje prometa ni u svibnju, s nabavkom se može pričekati dogledno vrijeme. — Za punu sezonu letenje su otkazali Qatar Airways, American Airlines, a mnoge letove su već otkazali Lufthansa, Air Baltic, Enter Air, Jet2. com, Finnair, Volotea itd. Da zaključim, naše procjene su usuglašene s prognozama Udruge europskih aerodroma – aci Europe. Prema tome možemo u najoptimističnijem scenariju očekivati 30 posto prošlogodišnjeg prometa – izjavio je za DuList Frano Luetić. Podsjetimo, poneke od ovih linija prvi put su uvedene lani nakon niza desetljeća te konačno, u slučaju American Airlinesa, izravno spojili Hrvatsku sa Sad-om. Ovo će izgledno rezultirati izostankom velikog broja američkih turista koji svojom potrošnjom nakon Kineza najviše pridonose rastu prihoda međunarodnog turizma u svijetu.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 8. travnja 2020.

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist