Aktualno

U UTORAK Komemoracija za Žužu Egrenyi u Kazalištu Marina Držića

Zuza Egrenyi

Komemoracija za pokojnu kazališnu, televizijsku i filmsku glumicu te redateljicu Žužu Egrenyi održat će se u Kazalištu Marina Držića, utorak, 2. srpnja 2019. s početkom u 12 sati na Velikoj sceni gdje je provela najveći dio profesionalnog glumačkog života kao članica umjetničkog ansambla KMD-a.

Žuža Egrenyi rođena je 31. prosinca 1932. godine u Dubrovniku. Diplomirala je na Akademiji kazališne umjetnosti u Zagrebu 1966. godine u klasama dr. Branka Gavelle, prof. Vlada Habuneka, prof. Koste Spaića i Bojana Stupice. Kasnije je s njima surađivala u mnogim predstavama kroz angažmane u kazalištima u Varaždinu, Zagrebu i Dubrovniku. Na Dubrovačkim ljetnim igrama sudjeluje od osnutka (10 godina Gruba u Držićevu „Skupu“, Jeljenka u Gundulićevoj „Dubravci“, Ore i Vice u Vojnovićevoj „Trilogiji“ i cijeli niz većih i manjih uloga). Realizirala je mnoge kreacije značajnih autora kao što su: Ionesco („Stolice“ i „Kralj umire“), Jarry (uloga mame Ubu), Marieavu, Anouih, Brecht, Pirandello, De Filippo itd.

Od antologijske Grube u čuvenoj Spaić – Hajdarhodžić interpretaciji Držićevog Skupa, kada je kao studentica akademije najavila svoj talent, pa preko brojnih uloga u svim žanrovima gdje je ljubav kritike ali i publike osvajala kako glavnim tako i brojnim sjajno urađenim epizodnim ulogama, Žuža Egrenyi je neizmjerno zadužila kazalište u Dubrovniku i šire. Osim kazališne karijere, ostat će upamćena kao filmska glumica koja je ostvarila uloge u naslovima: “Vučjak”, “Moja strana svijeta”, “Novela od kapetana”, “Zločin u školi”, “Dubrovački škerac”, “Holding, “Tri priče o nespavanju” te mnoštvu TV uloga.

U kasnijoj dobi nakon odlaska u mirovinu iz umjetničkog ansambla Kazališta Marina Držića, publika je također pamti kao redateljicu koja je s amaterskom družinom Kolarin iz Dubrovnika postavila Goldonijeve “Ribarske svađe”, “Matrimonijo” Josipa lovrića i “Škerac sa Svete Marije” prema tekstu Borisa Njavra. Također je autorica predstave za djecu “Mačkomišokaz”.

Nagrade:
1984. Prvomajska nagrada za epizodnu ulogu;
1986. Međunarodni festival pantomime i monodrame Zemun „Zlatna kolajna“;
1987. „Zlatni smijeh“ na zagrebačkom Festivalu humora i satire;
Prvomajska nagrada – priznanje za dugogodišnje uspješno umjetničko djelovanje na polju dramske umjetnosti;
1988. Republička nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu (Beckett „Divni dani“)

Pročitajte još

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist