Aktualno

U školske klupe sjeda 443 prvaša

vrtic djeca ciciban50

Ljetni odmor je pri kraju, a ovaj tjedan svi naši učenici pripremaju se za početak nove školske godine jer u ponedjeljak 2. rujna počinje škola.

Potrebno je nabaviti nove torbe,  knjige, zadaće, a ovo je razdoblje sasvim sigurno najstresnije najmlađima – prvašima koji će ove godine po prvi puta sjesti u školske klupe. Za ovaj broj duLista provjerili smo koliko će dubrovačke osnovne škole ove godine upisati prvaša.

MALIH GETALDIĆA JE 46

Osnovna škola Marina Getaldića, koju pohađaju djeca iz povijesne jegre Dubrovnika i kontaktnih zona, ove godine će uspjeti upisati dva razreda prvaša. Izgleda da je zaustavljen negativni trend od prije nekoliko godina kada su jedva sastavili dva razreda.
– Ove godine ćemo upisati 46 prvaša, od toga njih 17 iz Grada. Ukupno je dakle 40 prvaša iz naše mreže, a šest iz ostalih dijelova Dubrovnika – rekla nam je ravnateljica OŠ Marina Getaldića Jadranka Dabrović. Prošle školske godine ta je škola upisala 44 prvaša, a pretprošle njih 33.
– Godišnje imamo ukupno oko tristo učenika od prvog do osmog razreda.Tako je prošle godine našu školu pohađalo ukupno 325 učenika. Zanimljivo je da uvijek imamo više muške nego ženske djece. Uvijek je trećina djece unutar zidina, dakle oko stotinjak djece. Jedino smo eto 2010./2011. godine jedva upisali dva razreda, ali zadnjih godina uvijek imamo dva razredna odjeljenja – zaključila je.

U LAPADU 119 PRVAŠA

U Osnovnoj školi Lapad i područnoj Montovjerna, bit će upisano ukupno 119 prvaša u pet razrednih odjeljenja. Prošle godine imali su ukupno 109, a pretprošle105 prvaša, također upisanih u pet razreda. Iako će ove godine biti upisano više prvaša u odnosu na prošle godine, ova škola je zabilježila pad ukupnog broja učenika.
– Prošle godine našu je školu pohađalo ukupno 935 učenika, a pretprošle 968, dok za ovu školsku godinu još uvijek ne znamo točan broj – rekli su nam u OŠ Lapad.

MOKOŠICA IMA 76 PRVAŠA

Ranateljica Osnovne škole Mokošica Anuška Matušić ističe kako je ove godine u tu školu upisano 76 prvaša u četiri razredna odjeljenja, dok je prošle godine upisano njih 90. U ovoj školi vidljiv je pad broja prvaša koji su upisani ove godine u odnosu na prošlu, kao i kod ukupnog broja učenika.
– Ove školske godine u našoj školi imamo ukupno 614 učenika od prvog do osmog razreda. Prošle godine bilo ih je 621, a pretprošle 639 – istaknula je u svom odgovoru ravnateljica Matušić.

79 „DRŽIĆA“

Osnovna škola Marin Držić ove godine će primiti 79 prvaša u tri razreda, a njih 56 bit će u produženom boravku, rekla nam je ravnateljica škole Zrinka Capor. Prošle godine bilo je upisano 64 prvaša, a pretprošle 44 prvaša u dva razredna odjeljenja. Ova škola tako je zabilježila porast broja upisanih prvaša u odnosu na prošle godine, dok ukupan broj učenika te škole iznosi oko petsto. Tako je prošle godine tu školu pohađalo  ukupno 511 učenika, a pretprošle njih oko petsto. 
– Tada smo gradili školu pa je zato bio manji broj učenika – istaknula je ravnateljica Capor dodavši:
– Ne znamo još ukupan broj učenika za ovu godinu, ali sigurno će ih biti 500-injak, kao i svake godine na našem području – zaključila je.

103 JE MALIH „GUNDULIĆA“

Ove školske godine u matičnu školu Ivana Gundulića upisano je ukupno 103 prvaša u četiri razredna odjela. Tu će školu ove godine pak pohađati ukupno 661 učenik. Dostavljeni su nam i podaci za područne odjele na otoku Koločepu i Šipanu. Naime, Područni odjel Suđurađ i Područni odjel  Luka Šipanska su u sastavu OŠ Ivana Gundulića od 1.siječnja ove godine.
– Područni odjel Koločep pohađa jedan učenik, a područni odjel Šipanska Luka pohađaju  24 učenika. Područni odjel Suđurađ pohađaju dva učenika – odgovorila nam je ravnateljica Vedrana Elez.
Prošle godine u matičnoj školi Ivana Gundulića, bilo je upisano 660 učenika. Područni odjel Koločep pohađao je jedan učenika, a područne odjele Suđurađ i Luka Šipanska na otoku Šipanu ukupno 29 djece. Pretprošle godine matičnu školu Ivana Gundulića pohađalo je ukupno 686 učenika. Područni odjel Koločep pak samo jedan učenik.

U ORAŠCU 20 PRVAŠA

Osnovna škola Antuna Masle u Orašcu ove godine upisat će 20 prvaša, od čega će samo jedan pohađati Područnu školu na Lopudu. Povećanje je to u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu. Tako je prošle godine OŠ Antuna Masle pohađalo 14 prvaša, dok nijedan prvaš nije bio upisan na Lopudu. Pretprošle godine upisano je 12 prvaša, no ponovo na Lopudu nije bilo nijednog prvaša.  I ukupan broj učenika od prvog do osmog razreda bilježi rast – ove godine tu školu pohađa ukupno 113 učenika, prošle godine pohađalo ju je njih 109, a pretprošle 117.

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist