Županija

U Pločama obilježeno 30 godina od početka služenja vojnog roka Prve ročne vojske u RH

udruga prvi rocnik 3WEB

U Pločama je u nedjelju Udruga Prvi ročnik Hrvatske vojske obilježila 30. obljetnicu od početka služenja vojnog roka kao „Prva ročna vojska u Republici Hrvatskoj“, a svečanosti je nazočio zamjenik župana Joško Cebalo sa suradnicima.

U pratnji savjetnice župana Žakline Marević i vijećnika Županijske skupštine Krešimira Vejića zamjenik župana položio je vijenac i zapalio svijeću u spomen svim braniteljima Grada Ploča, a potom je u pločanskom Domu kulture održana i prigodna svečanost.

U svom obraćanju, zamjenik Cebalo podsjetio je na dane osnivanja prve ročne vojske u RH, istaknuvši kako je ova obljetnica prigoda za prisjetiti se hrabrosti, upornosti, a ponajviše iznimne ljubavi prema domovini koju su tada pripadnici prve ročne vojske i dokazali.

– Od srca vam čestitam 30. obljetnicu početka služenja vojnog roka kao Prve ročne vojske u Republici Hrvatskoj. Vaš doprinos u Domovinskom ratu je evidentan. Nakon poziva pločanskog Ureda za obranu stigli ste u Ploče kao prva generacija novaka, mladi ročnici koji su deset mjeseci osiguravali vojne objekte u Pločama, smješteni u pločanskoj vojarni „Sidrište“, čak i bez uniformi – dodao je i rekao kako svaki hrvatski vojnik i branitelj zaslužuje poštovanje i vječnu zahvalnost za domovinu i za budućnost koju svi imamo, a zbog onih koji su za nju žrtvovali sve, ali i da je naš zadatak, 30 godina kasnije, čuvati našu Hrvatsku kao najvrjednije što imamo, brinuti o njoj i o svakom njenom djetetu.

– Cijeloj udruzi, svim prvim ročnicima Hrvatske vojske, 30 godina kasnije hvala. I na svemu od prije 30 godina, ali i svemu što činite u posljednje vrijeme, svim akcijama, projektima kojima činite društvo boljim, ali i baštinite sjećanje. Zadatak je to i svih nas. Jer zaboraviti ne možemo i nemamo pravo. Na nama je cijeniti one koji su dali sve i bili spremni dati sve za jedinu nam domovinu. Zalog je to i za budućnost naše djece – zaključio je zamjenik župana Joško Cebalo.

Predsjednik Udruge Prvi ročnik Hrvatske Josip Barbir izrazio je zadovoljstvo ovakvim obilježavanjem 30. obljetnice.

– Drago nam je da imamo goste i uzvanike, jer bez gostiju i uzvanika rođendan se ne može proslaviti. Zahvaljujemo Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Gradu Ploče i braniteljskim udrugama, s kojima nastojimo sačuvati vrijednosti Domovinskoga rata te našim zapovjednicima, koji su nas u ta teška vremena obučavali i izgradili dio našeg karaktera – kazao je između ostalog Barbir.

Na svečanosti je prikazan i dokumentarni film o prvim hrvatskim ročnicima te su uručene i prigodne nagrade i priznanja, a obljetnici su nazočili i izaslanik predsjednika RH komodor Damir Dojkić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predstavnici Grada Ploča te naravno članovi Udruge.

Pročitajte još

KOMENTAR MARKO MUJAN Pitaj svaki kamen našeg grada Dubrovnika

Dulist

Usklađene plaće zaposlenih u vrtićima s plaćama u školama i upisana pločanska djeca

Dulist

ŠOBER O KONKURENCIJI NA AERODROMU Prioritet će nam biti očuvanje stalnih radnih mjesta!

Dulist