Kultura

U Narodnoj knjižnici Grad otvorena izložba ilustracija Roberta Kralja

crtezi rijeci izlozba robert kralj 14122020 vlevi 7918

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica i u sklopu programa Dubrovačkog zimskog festivala u Narodnoj knjižnici Grad, u ponedjeljak, otvorena je samostalna izložba ilustracija “Crteži riječi” dubrovačkog umjetnika i djelatnika Knjižnice Roberta Kralja. Kustosica izložbe bila je povjesničarka umjetnosti Kristina Petričević.

Radi se o ilustracijama iz zbirki pripovjedaka “Zlatno libro” i “Pavle i Đivo u Pomorskom muzeju” nastalih u suradnji s Dubrovačkim muzejima, muzejskom pedagoginjom Aleksandrom Piteša i višim kustosom Ivicom Kiprom. Ilustracije su rađene tehnikama tuša i rapidografa na bijelom papiru, a mali dio čine crteži iz prošlih slikovnica koji su rađeni suhim pastelom na obojenom papir s malo ugljena.

– Umjetnik je vješto uprizorio duhovno stvaralaštvo koje se u običajnosti dubrovačkog puka prenosilo usmenom predajom. Logičkim i racionalnim razumijevanjem slike dovršava se spoznaja i traženje cjeline. Promatrač kroz ilustraciju povezuje vrijeme i običajne poveznice u jedan kulturni niz razumijevanja sadašnjeg kroz ono otkrivajuće i skriveno u slici – istaknula je na otvorenju kustosica izložbe Kristina Petričević.

– Drago mi je da sam večeras otvorio izložbu zajedno sa svojim suradnicima za čiju se realizaciju dugo čekalo. Ovim sam htio prezentirati svoj rad kao i rad svojih suradnika. To je veliki opus od čak pet slikovnica koje u sebi imaju oko 150 radova. Radi se o ozbiljnim projektima uspješno odobrenih i od strane struke. Zadovoljan sam otvorenjem izložbe bez obzira na ove uvjete u kojima funkcioniramo – naglasio je autor izložbe Robert Kralj.

Izložba “Crteži riječi” ostaje otvorena u prizemlju Narodne knjižnice do 14. siječnja 2021.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist