Aktualno

U Libertasu i Vodovodu Vićan zaposlio 80 ljudi

gradska uprava 01

Dubrovačku javnost početkom 2013. godine ‘zagolicala’ je informacija kako je kći gradskog pročelnika Dinka Mirića Nataša Mirić jedna od izglednih novih zaposlenika u razvojnoj agenciji Grada Dubrovnika DURA-i.

Direktorica DURA-e Vera Djokaj na naš upit odgovorila je kako je već na prvom natječaju DURA-e, održanom u ožujku 2011. godine, Mirić, koja u svom životopisu navodi diplomu ACMT-a i magisterij na Sveučilištu u Dubrovniku, na testiranju bila među prvih pet kandidata. Tada su zaposlena dva djelatnika, Marko Cosmai i Antonio Ursić, inače brat SDP-ove gradske vijećnice Andree Novaković.
 
Analiza kandidata – u tijeku
 
Premda DURA po zakonu nije bila dužna objaviti natječaj za zaposlenje, Djokaj podsjeća kako je to bio jedan od načina “eliminacije kandidata koji ne vladaju specifičnim znanjima koja su potrebna za rad u DURA-i”. Potreba za novim zapošljavanjem, ističe Djokaj, nastala je jer je jedan djelatnik u otkaznom roku zbog prelaska na drugo radno mjesto.

– Svi prijavljeni kandidati bili su pozvani na testiranje, pismeni test 3. prosinca 2012. godine, a 28. prosinca obavljen je intervju i ispit iz Excela. Svi kandidati imali su ista pitanja. Maksimalni broj bodova za test je iznosio 60, intervju 20, a poznavanje Excela 20 bodova – rekla nam je Djokaj, dodavši pritom kako su svi testovi sačuvani i nalaze se u arhivi DURA-e. Analiza svih kandidata je u tijeku pa još uvijek nije poznat rezultat natječaja, odnosno je li baš Nataša Mirić nova zaposlenica DURA-e.

Inače, na temu zapošljavanja u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama, ustanovama i institucijama vrijedi se prisjetiti najfreškijeg popisa zaposlenih od 24. listopada 2012. godine, objavljenim u obliku odgovora na vijećničko pitanje HDZ-ove gradske vijećnice Sanje Putica. Tako smo saznali da je na gradskoj plaći sredinom listopada bio ukupno 1351 zaposlenik, što je za šest manje nego 1. lipnja 2009. godine (ukupno 1357 zaposlenih). U tom razdoblju posao u gradskoj upravi, društvima, ustanovama i agencijama našlo je 225 osoba, dok je radno mjesto napustilo njih 219.
 
Vlahušić prekršio obećanje
 
U zgradi Pred Dvorom kao da se nije puno toga promijenilo. Stanje na 1. lipnja 2009. – 206 zaposlenika, a 15. listopada 2012. – jedan više. U tom razdoblju gradsku upravu napustilo je 35 zaposlenika, a zaposleno 36. Vrijedi se pritom prisjetiti izjava gradonačelnika Vlahušića iz jeseni 2009. godine, kada je gradskim vijećnicima dijelio liste s imenima i prezimenima zaposlenih, radio usporedbe s drugim gradskim upravama (posebno mu je drag bio Varaždin).

– Bivša gradska uprava zaposlila je veliki broj ljudi, savjetnika i to u posljednjih mjesec dana prije primopredaje, koji ni nezanju što bi trebali raditi u gradskoj upravi – govorio je tada gradonačelnik, pritom obečavajući kresanje broja zaposlenih. Usput, prema podacima od 15. travnja 2012. godine, u gradskoj upravi bilo je zaposleno 202 djelatnika, pa se jednostavnom računicom može zaključiti kako je u točno pola godina posao u gradskoj upravi dobilo pet djelatnika.

Zanimljivije je pak vidjeti troipolgodišnje mijene u broju zaposlenih u komunalnim društvima, javnim ustanovama i agencijama. Na istom broju zaposlenih ostali su Boninovo i Čistoća. Broj zaposlenih smanjili su u prometnom poduzeću Libertas (s 347 na 325, uz 65 otkaza, ali i 43 novozaposlena), kao i u Vrtlaru (s 96 pao na 77, uz 27 otkaza i 8 novozaposlenih). Iako treba reći kako je u posljednjih pola godine porastao broj zaposlenih i u Libertasu (za devet novozaposlenih) i u Vrtlaru (za osam).

Gradske tvrtke koje su više zapošljavale su Sanitat (13 novih zaposlenika) i Javna ustanova “Rezervat Lokrum” (rast broja zaposlenih s 36 na 39, uz 7 otkaza i 10 novih zaposlenja) te Vodovod (čak 36 novozaposlenih, od toga 7 u zadnjih pola godine). Vrijedi ovdje napomenuti kako je na čelu nadzornih odbora u Libertasu i Vodovodu, gradskim tvrtkama koje su u tri godine zaposlile čak 80 djelatnika, gradski vijećnik Pero Vićan.
Ovoj analizi možemo dodati i agenciju DURA, u kojoj 1. lipnja 2009. godine nije bilo zaposlenih, a danas ih je četiri. U navedenom razdoblju jedan je zaposlenik napustio svoj posao u agenciji, a zaposleno ih je pet.

Kakva je pak situacija s 'kulturnjacima' i što se zaista krije iza niza zapošljavanja u gradskim tvrtkama čitajte u novom broju tjednika duList, koji se od prošle srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

Potres u Crnoj Gori, osjetio se i u Dubrovniku

Dulist

NEVIĐENO Pogledajte gdje se našao okretat

Dulist

NOVI PAKET VLADINIH MJERA Struja i plin poskupljuju 10 posto!

Dulist