Aktualno

U Hrvatskoj se sve više traže usluge – detektiva!

shutt biznismeni

U posljednjih pet godina u Hrvatskoj je sve veća potreba za uslugama detektiva, odnosno sigurnosnog ‘business intelligencea’, s obzirom da faktor pravodobne informacije predstavlja prednost/profit na tržištu.

Kako se ističe u priopćenju Hrvatske gospodarske komore, riječ je o detektivnskim uslugama koje se odnose na sigurnosni konzalting, pomoć menadžerima, upravi i vlasnicima tvrtki u odlučivanju oko poduzimanja mjera u kriznim situacijama, poslovanja s trećom osobama ili tvrtkama, preuzimanja i/ili preustroja tvrtki, ljudskim resursima, zaštiti intelektualnog vlasništva, zaštiti poslovnih tajni.

Privatni detektivi u Hrvatskoj legalno i uspješno posluju još od 1996. godine, a u travnju 2014. godine u sklopu HGK pri Udruženju istražnih i zaštitnih djelatnosti osnovana je i Grupacija istražnih djelatnosti. Njena osnovna zadaća jest otklanjanje predrasuda o ograničenosti detektivskih usluga i proširenje spoznaja da su privatni detektivi znalci procjene, tragači za podacima, kreatori pravovremene i pravilno oblikovane informacije i pouzdani savjetnici.

Iz HGK napominju kako su pri obavljanju ovog očito traženog zanimanja važni iskrenost, kreativnost, iskustvo i stručnost kako bi postavljeni zadatak bio uspješno realiziran, a klijent zadovoljan. Senzibilnost i iskrenost prema klijentima izdvaja se kao temeljno načelo kojim se privatni detektiv vodi u procesu rješavanja postavljenog zadatka.

U Hrvatskoj trenutno licence privatnog detektiva ima 110 osoba. Od 1996. godine detektivi su se bavili raznim istraživanjima, a ista su se ugalvnom odnosila na neophodne podatke, informacije, procjene, analize i dokaze pomoću kojih su ljudi donosili odluke o sklapanju ili raskidanju ugovora, početku ili prestanku poslovne suradnje s osobama ili tvrtkama, stupnjevima ugroza i rizika unutar tvrtki, pokretanju ili odustajanju od raznih vrsta postupaka ili sporova pred sudovima i drugim tijelima.

Kriminalističkim rječnikom, detektivska istraživanja odnosila su se na istraživanje prijevara, krađa, iznuda i ucjena, prijetnji, traganja za osobama, predmetima i imovinom, procjene ugroženosti i rizika itd., ističu iz Komore, uz napomenu kako su najčešći klijenti privatnih detektiva, uz fizičke osobe, odvjetnici, zatim investitori, menadžeri, osiguravajuća društva, šefovi sigurnosnih ureda tvrtki i korporacija, banke i trgovački lanci iz Hrvatske, EU i šire.

Pročitajte još

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist