Kultura

U Flori izložba ‘Moje srce je divlje sjeme’ autorice Anite Celić

c flora jaksic4902

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik i Galerija Flora pozivaju na otvorenje izložbe Celle Anite Celić Moje srce je divlje sjeme u subotu, 20. lipnja 2020. u 19 sati u Galeriji Flora. Izložba se može pogledati do 6. srpnja svaki dan od 17 do 20 sati.

Morfologija biljaka usložena i premrežena zoomorfnim motivima te tu i tamo ljudskim vitalnim organima i ‘fito – osteološkim’ tvorevinama okosnica je rada Anite Celić Celle. Svojim kolažima kao svojevrsnim vegetabilnim bestijarijem ističe važnost i ljepotu prirode, života uopće. Filadendroni, irisi, begonije i razne puzavice obavijaju se oko organa ili kosturskih segmenata za koja nismo sigurni je li stvarno riječ o plućima, srcu, zdjeličnim kostima, kralješcima i rebrima, ili možda o nekoj poznatoj nam biljnoj vrsti. U džungli života sve je prepleteno, a bez prirode života ni nema. Nositelj života je sjeme. Kad je sjeme divlje ishod je neočekivan, borben, prevladavajući.

Slijedeć misao Claude Lévi-Straussa da iza onoga što je složeno mora postojati i ono što je jednostavno te da ‘smisao proizlazi uvijek iz kombinacije elemenata’ pokušat ćemo iščitati suodnos florealnih i životinjskih motiva i ljudskih organa na Cellinim kolažima kao iskonsku čovjekovu potrebu za sinkronizacijom s prirodom.

Radovi nazvani Memento mori, Udahni … izdahni…, Moje srce je divlje sjeme, Krug, Arbor, upućuju na perpetuirajući ciklus života i smrti, izmjene godišnjih doba i našu utkanost u tokove prirode.

Ili, kako je napisao rimski pjesnik Lukrecije: ‘… nijedno biće ne ostaje uvijek isto, jer sve nam o promjenama govori, jer sve priroda izmjenjuje te mnoge preobrazbe ona tvori.’
Na neki način ovi radovi se temelje i na Epikurovoj etici, ugodi kao najvišem dobru. Ugodi svih živih bića. Ne u onom, kasnije krivo ili drugačije interpretiranom obliku kojeg povezujemo s pukom nasladom i uživanjem, već ugodom koja proizlazi iz mira i nepomućenosti. Cilj je ispunjenje duha u mudrosti, prijateljstvu, hrabrosti i pravdi.

Osim dvodimenzionalnih kolaža rađenih od ručno, akrilom bojanih papira, Cella nam predstavlja i kolaž skulpture. Riječ je o malim oprostorenim motivima kukaca, koji se javljaju, uglavnom u obliku plošnih sjena među razgranatim lišćem, i na spomenutim kolažima.

Također, istom neusiljenom manirom Cella stvara i kolaž mobile, unoseći element nečujnog zvuka u nepomućeni sklad prirode.

I, kao što kaže Heinrich von Kleist ‘Postoji izvrstan učitelj, ako ga razumijemo: to je priroda.’, zaključujemo da prirodu Cella razumije, ili je nastoji razumjeti, a zasigurno možemo reći da od nje uči. —Helena Puhara

CELLA ANITA CELIĆ rođena je u Šibeniku 28.11.1978. godine. Diplomirala je 2007. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikar-grafičar.

Sudjelovala je na brojnim izložbama, radionicama i multimedijalnim projektima u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja, posljednja 2017. je nagrada nacionalnog stupnja A&C Golden Cube natječaja za 2017. godinu u kategoriji tiskanih medija za publikaciju „Arhitekt Ivo“ (u suradnji sa Danijelom Srdarevom) te nacionalna nominacija za međunarodnu UIA Architecture & Children Golden Cubes nagradu u Parizu. Kolaži su joj objavljeni u monografiji “Cuting Edges – Contemporary Collage”, izdavačke kuće Gestalten, Berlin.

Cella Anita Celić bavi se i ilustracijom, dizajnom, fotografijom i scenografijom. Djeluje i pod imenom Cella&Wolves. Članica je HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu.

Pročitajte još

[FOTO] Ansambl LADO oduševio publiku u parku Gradac!

Dulist

75. IGRE Kroz razgovore o Jupi prisjećanje na zlatno doba Dubrovnika i Igara

Dulist

VEČERAS U DVORU Kvartet Arod donosi glazbenu čaroliju

Dulist