Aktualno

U e-Dnevnik vraćena ‘sporna’ opcija, o zaključnoj ocjeni odlučuje nastavnik

e dnevnik

S novom godinom i početkom drugog polugodišta u školski sustav e-Dnevnika nakon pet godina ponovno je vraćena, možemo ju tako nazvati ‘sporna’ opcija.

Učenicima i roditeljima ponovno je vidljiva opcija u e-Dnevniku koja je prije pet godina, odnosno 2019. bila ukinuta. Radi se o informativnom prosjeku ocjena iz pojedinih predmeta koji je od drugog polugodišta nastavne godine 2023./2024. ponovno u funkciji. Ova opcija sa sobom bi mogla donijeti i problem koji bi mogao ponovno stvoriti tenzije između učenika i nastavnika, a to je da će se učenici pozivati na prosjek kod zaključivanja ocjena.

Podsjetimo, prema Pravilniku o ocjenjivanju ‘zaključna ocjena iz nastavnog predmeta na kraju nastavne godine ne mora proizlaziti iz aritmetičke sredine upisanih ocjena, osobito ako je učenik pokazao napredak u drugom polugodištu’. To znači da prosjek ocjena nije temelj za zaključnu ocjenu, odnosno ako učenik ima prosjek 3,5 i tijekom školske godine se nije baš trudio i zalagao kao netko tko ima prosjek 3,4, učeniku s prosjekom 3,5 nastavnik nije dužan zaključiti četvorku, već mu može zaključiti trojku. Isto tako, učeniku s prosjekom 3,4, uzevši u obzir da se učenik više zalagao od onoga koji ima prosjek 3,5, nastavnik može zaključiti četvorku iako po prosjeku ‘ima’ trojku, piše srednja.hr.

 

Foto scprt

Pročitajte još

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist