Hrvatska

U Dubrovniku potpisan Sporazum o razumijevanju za projekt IAP

iap sporazum 1

Ministar gospodarstva Republike Hrvatske Tomislav Panenić potpisao je s kolegama iz Albanije, Crne Gore i BiH te predstavnicima tvrtke SOCAR iz Azerbejdžana u petak u Dubrovniku ”Sporazum o razumijevanju” za projekt izgradnje Jadransko-jonskog plinovoda.
Panenić je nakon potpisa ustvrdio kako se će se izgradnjom ovog plinovoda osigurati opskrba plinom za jugoistočnu Europu.
”Utvrdili smo našu zajedničku inicijativu za razvoj Jadransko-jonskog plinovoda kao pravca koji osigurava opskrbu plinom i sigurnost na ovim tržištima. Nadamo se da će ovim nastavkom suradnje ovaj budući pravac biti bitna poveznica sjevera i juga i da je to put prema punoj liberalizaciji tržišta plinom u Europi”, rekao je Panenić.
”Uspostavili smo Tajništvo za ovaj projekt koje će funkcionirati u okviru Ministarstva ekonomije Crne Gore. Ovih dana će biti i sastanak radne grupe i uz potporu SOCAR-a koji je ključan kao isporučitelj plina ćemo sigurno doći do rezultata. Mi govorimo o projektima koji su dugotrajni i njihova priprema je opsežna bilo da je riječ o tehničkoj dokumentaciji ili potpori EU, želimo da ovaj projekt dobije stvarnu potporu i pozicionira se visoko na listama prioriteta”, rekao je Panenić te dodao kako će svaka zemlja morati raditi na razvoju opskrbne mreže do industrije i kućanstava.
Ustvrdio je kako je svima u interesu da taj plin ne bude samo za ova tržišta nego isto tako i za ostatak jugoistočne Europe.
”Nadamo se da ćemo tada imati nisku cijenu transporta plina i veću mogućnost pristupa plinu”, rekao je ministar.
Crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić istaknuo je kako su zemlje potpisnice sporazuma partneri, a ne konkurencija.
”Načelne suglasnosti su davno postignute, moramo se koncentrirati na vrlo praktična rješenja. Nama je drago da tako značajno Tajništvo tog projekta bude u Crnoj Gori. Mi nismo jedni drugima konkurenti, mi smo partneri u realizaciji jednog jako značajnog projekta”, rekao je on.
Odgovarajući na novinarske upit ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je kako je njihov osnovni zahtjev da IAP ide kroz teritorij Bosne i Hercegovine, no nije znao odgovoriti hoće li plinovod ići kroz Neumski koridor ili ne.
”BiH podržava ovaj regionalni projekt i pristup. Tražimo od partnera da jedan dio tranzitne trase prolazi kroz BiH. To je naš osnovni zahtjev u izradi dokumentacije koji smo iznijeli na ovom panelu. Nadamo se da će trasa proći kroz Neumski koridor”, rekao je on.
Zamjenik ministrice energije i industrije Albanije Ilir Bejtja izrazio je zadovoljstvo ovim sporazumom.
”Ovaj forum je još jednom naglasio važnost sigurnosti opskrbe plinom, a projekt IAP je još jednom ažuriran s ovim memorandumom. Ovaj projekt će stabilizirati opskrbu jer ćemo imati diversifikaciju izvora”, rekao je Bejtja.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist