Grad

‘U 2021. SMO UŠLI PUNI NADE…’ Dubrovački turistički stručnjaci o sezoni za nama

djir spica turisti081

Rezultati sezone 2021. godine još uvijek se zbrajaju. Najave za nadola­zeću godinu djeluju obećavajuće i pou­čeni razdobljem iza nas kroje se pla­novi za još uspješniju. Priupitali smo struč­njake dubrovačkog turizma po čemu će pamtiti proteklo razdoblje.
— Iza nas je još jedna izazovna godina. Početak sezone obilježila je velika neiz­vjesnost zbog epidemiološke situacije kod nas i na našim emitivnim trži­štima. Srpanj je zabilježio dobre rezul­tate, kolovoz izvrsne, rujan i listopad su također bili dobri, ali teško je nado­mjestiti predsezonu koja u Dubrovniku inače započinje dosta rano. Trend se promijenio kada se epidemiološka situacija stabilizirala i kad se inten­zivirao međunarodni zračni promet. Nakon 19. srpnja kada se pokrenulo i naše tradicionalno tržište broj jedan, tržište UK osjetili smo značajan rast – kazala je Ana Hrnić, direktorica TZ grada Dubrovnika.
— Ono što bih svakako istaknula kao veliki uspjeh godine su operacije američkih prijevoznika United Airlines i Delte Air Lines koje su započele s leto­vima prema New Yorku u srpnju te je ostvaren značajan uspjeh na rutama te ruskog nacionalnog prijevoznika Aero­flot, koji je započeo s operacijama u lip­nju. U 2022. godini ljetni red letenja u dubrovačkoj zračnoj luci započinje 26. ožujka. Dubrovnik će u sezoni biti povezan s gotovo 80 svjetskih odredišta, putem 48 stranih i domaćih kom­panija, što svakako daje razloga za opti­mizam – iznijela je Hrnić. ­
Također, nada se kako će epidemi­ološka situacija biti povoljna i da će sezona krenuti u punom jeku već na samom početku. Naime, turistička godina protekla je u ritmu kojeg je dik­tirala pandemija COVID-19 s nizom različitih mjera koje su poduzimane za sprječavanje širenja virusa.
c ana hrnic12
Kasni start Britanaca
— U godinu smo ušli puni nade da će cjepivo i masovno cijepljenje uspjeti riješiti problem i da će se turistička putovanja vratiti uobičajenom ritmu. Nažalost, takav se scenarij nije dogo­dio i tek se uspostavom COVID potvrda u zemljama EU od 1. srpnja turizam počeo odvijati približno uobičajenim stilom. Turisti iz Ujedinjenog Kraljev­stva, našeg najvažnijeg tržišta, tek su od kraja srpnja mogli putovati u Hrvat­sku. Nažalost, donedavna očekivanja da ćemo u 2022. godinu ući s mirnijom situacijom oko pandemije se ne ostva­ruje – komentirao je Vladimir Bakić, direktor TZ Dubrovačko-neretvanske županije.
— Svjedočimo ponovnom uvođe­nju različitih mjera u nizu zemalja što se odražava i na turistička putovanja. Ipak u 2022. turistička putovanja bi se trebala odvijati s manje restrikcija nego je to bilo u prošloj i ovoj godini. Naše planirane aktivnosti u 2022. godini će biti usmjerene na nama najvažnije europske zemlje i Sjedinjene Ame­ričke Države, a većina promidžbenih aktivnosti će biti u području oglašava­nja i nastupa na sajmovima. Nažalost, već su neki planirani sajamski nastupi otkazani, a oglašavanje u medijima je planirano fleksibilno kako bismo se mogli prilagoditi okolnostima na sva­kom pojedinom tržištu – poručio je.
c bakic003
Uz sve navedeno, dodao je, nadaju se porastu turističkog prometa u Dubro­vačko-neretvanskoj županiji s povrat­kom predsezonskih programa, uspješ­noj glavnoj sezoni i nastavku poslovanja do kraja 2022. godine. Na godinu za nama u Zračnoj luci Dubrovnik pak se osvrnuo Ivan Maslać, direktor sek­tora komercijalnih poslova ZLD-a.
Nastavak izazovne 2020.
— 2021. godina je u poslovnom smislu za Zračnu luku Dubrovnik bila samo nastavak izazovne 2020. godine s glavnim obilježjem svjetske pandemije uzrokovane virusom COVID-19. Pande­mija je negativno utjecala na sva obi­lježja naših života, a posebno na nesme­tano kretanje ljudi. Industrija zračnog prijevoza je jedna od najpogođenijih prije svega zbog restriktivnih mjera koje su uvedene prilikom međunarod­nog prijelaza granica. Kao rezultat toga bilo je gotovo nemoguće planirati bilo što na razdoblje duže od 15 dana, što za industriju putovanja djeluje obeshra­brujuće – poručio je Ivan Maslać.
— No, svjesni elementarne ovisnosti gotovo cijelog gospodarstva Dubro­vačko-neretvanske županije o poslova­nju Zračne luke hrabro smo pristupili privlačenju velikog broja najavljenih letova za ljetnu sezonu te čekali povo­ljan razvoj epidemiološke situacije. Prvi dio sezone, otprilike do srpnja, situacija je izgledala loše. Letovi su otkazivani dan za danom. I kad je većina mislila da nam nema pomoći plodovi pret­hodnih dogovora i pregovora su počeli davati rezultate u svom punom opsegu. Samo neke koje ću spomenuti su dvije direktne linije za SAD kompanija Uni­ted i Delta, Aeroflot za Moskvu, KLM za Amsterdam – ustvrdio je.
— Sezona, usprkos smanjenim resur­sima i zračne luke i kompanija je odra­đena na način gdje smo dobili maksi­malne pohvale svih dionika u zračnom prometu. Nije nas iznenadila ni trenu­tačna situacija pripreme za 2022. godinu i sezonu 2022. Nestabilnost i nepredvidljivost se nastavlja. Najave su odlične, ali situacija s pandemi­jom zahtjeva oprez s euforijom. Pou­čeni prethodnim iskustvima odlučili smo nastaviti se pripremati na najbo­lje, ali biti spremni na sve. Pandemija nažalost i dalje traje te nitko od nas ne može reći u kojem će smjeru to ići i na koji vremenski rok. Budući, kao što sam rekao, su najave odlične prva je nepoznanica kada će sezona početi – komentirao je.
c maslac zld aerodrom008
Prva i najvažnija stvar kada govo­rimo o tome što je obilježilo 2021., ističe direktor ACI marine Dubrovnik Leo Ajduković, je to da su u financij­skom smislu i dosta drugih parametara bolji nego 2020., iako su mnogi svjetski stručnjaci najavljivali kako će protekla godina biti puno zahtjevnija.
Nautika do kraja listopada
— Nama je najbitnije da smo sezonu odradili bez greške te je ona bila isplativija nego lani. Ona je trajala u punom svom jeku do kraja listopada. Mogu je usporediti s 2020. kad se prvi značajniji promet počeo ostvarivati krajem lipnja. Međutim, 2021. godine krenuo je još u svibnju. Profil dijela mušterija se promijenio. U Dubrov­nik su počeli dolaziti još bogatiji gosti nego nekad. To znamo prema veličini broda. S te strane turisti su kvalitetniji nego prije. Drugi dio je ostao u svojim gabaritima srednje klase. Samim tim gosti su sve zahtjevniji. Nažalost, ACI marina Dubrovnik je u tom kontek­stu ‘stara ljepotica’. Stara je preko 40 godina, ima svoju vrijednost jer nosi upravo ime Grada te smo u tu svrhu u procesu rješavanja segmenata koji nam trebaju – objasnio je.
— Prije mjesec i pol dana krenuli smo u potpunu rekonstrukciju vodo­voda i odvodnje, elektromrežnih instalacija i rasvjete kako bi infra­strukturu doveli u red i kako bi mogli biti spremni za prihvat što većih bro­dova. Izvršili smo i rekonstrukciju rive ‘I’, pravimo novi obalni zid koji će biti duljine 220 metara i moći će prihva­titi brodove od četiri do pet metara. Morate znati kako metar na brodu nije isti što i metar na kopnu. On je puno veći te smo mi u ovom trenutku jedno veliko gradilište. Što se tiče ugo­stiteljskih kapaciteta, u 2021. dobili smo nagradu za gastronomiju Jutar­njeg lista. Imamo dva renomirana restorana – Azzuro i Zafirus – rekao je Ajduković.
— Najave za 2022. su odlične. Kao što i vi razgovarate s raznim dioni­cima u turizmu, tako i mi imamo više nego dobre poslovne odnose s ‘base’ menadžerima iz svjetski poznatih tvrtki. Situacija izgleda fantastično, ali ponavljam, kao lani sve ovisi o kre­tanju koronavirusa. U planu imamo projekt realizacije servisne zone. S tim ćemo krenuti 2022. godine u ovom razdoblju čime bi dobili servisnu zonu koja bi bila najveća i najmodernija na ovom području Jadrana te bi ona, naravno, dodatno povećala kvalitetu usluge koju imamo – dodao je.
c aci marina leo ajdukovic008
I dalje su, zaključuje, u potrazi za fondom kojim bi financirali obnovu ljetnikovca Sorkočević i prema njemu dostupnim podatcima u određenoj su fazi pregovora s EU fondovima za pri­kupljanje tih sredstva pa se početak njegove rekonstrukcije očekuje 2022., a najkasnije 2023.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 29. prosinca 2021.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist