Crna kronika

TUŽNA VIJEST Napustio nas je Luko Paljetak, bard hrvatske književnosti

luko paljetak

Gradom je odjeknula tužna vijest – u 81. godini života napustio nas je naš gospar Luko Paljetak, uvaženi akademik i bard hrvatske književnosti.

Rodio se 19. kolovoza 1943. godine, a djetinjstvo i mladost proveo je na Prijekome. Ovaj veliki pjesnik i pisac ‘prati nas’ od malih nogu kada smo za školsku zadaću i lektiru čitali njegove pjesmice za djecu. O njegovoj povezanosti s Gradom možda najbolje govore riječi pisca i redatelja Davora Mojaša.
-I da nije u njemu rođen, Paljetak je zaslužio Dubrovnik, baš kao što je Dubrovnik, čini se odvazda, zaslužio Luka Paljetka. Oni se nisu samo zaslužili, nego i zadužili, obostrano se ćuteći – izjavio je Mojaš 2012. godine na predstavljanju Paljetkove zbirke lirske proze ‘Dubrovnik. Moj grad’.
Luko Paljetak bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1997. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, odličja i priznanja, među kojima nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo 2005. godine i Nagrade ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo 2012. Autor je brojnih zbirki pjesama, knjiga za djecu, znanstvenih studija, članaka, eseja i antologija. Jedan je od najplodnijih suvremenih hrvatskih pjesnika; objavio je tridesetak zbirki pjesama za odrasle, desetak za djecu i isto toliko pjesničko-grafičkih mapa. Stvaralaštvo za djecu, kazališne i radiodrame te znanstveni rad ravnopravni su segmenti njegova opusa.
Mnoge od njegovih pjesama su uglazbljene i postale su nezaobilazni dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture (U svakom slučaju te volim, Na Stradunu, pjesme za dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik i druge). Godine 2004. objavio je i svoj prvi roman, Skroviti vrt, a 2013. godine, uz njegov 70. rođendan objavljena je stota knjiga akademika Luka Paljetka, kako je zapisao pokojni akademik Tonko Maroević, jednog od najplodnijih i najustrajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika i književnika, koji se svojom širinom teško da uklopiti u neke granice i okvire (osim onih koje sam sebi zadaje).

Pročitajte još

Majka dječaka zatekla pedofila kako masturbira na plaži i dobila šakom u glavu

Dulist

PROMETNA NA KUNEJIMA Ozlijeđen motociklist

Dulist

U LOVIŠTU Ukrajinka uništila šumu, ugrozila stanište ptica, gradila bez dozvole…

Dulist