Aktualno

TUŠ s dodatnim sadržajima

antun perusina 8015

Turističko ugostiteljska škola Dubrovnik gradit će se, umjesto u Kuparima, na Babinom kuku, najavila je na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine zamjenica župana Marija Vulković.

TUŠ se trebala preseliti u Župu dubrovačku, kako je predviđeno sporazumom iz 2006. godine između Grada Dubrovnika i Županije. Tada se spominjalo kako bi se TUŠ bi se selio u Kupare zbog nedostatka povoljne lokacije za izgradnju škole, koja bi imala i prateće sadržaje za učeničku praksu.
U dopisu kojeg su nam poslali iz TUŠ-a stoji kako:
"Postojeće stanje u kojem se Škola nalazi ne zadovoljava suvremene zahtjeve obrazovanja i potrebno je razmišljati o novoj zgradi škole koja bi bila u skladu s europskim obrazovnim standardima i omogućavala kvalitetno izvođenje nastave. Prvenstveno se radi o nedostatku školskog prostora, kabineta, opreme, parkinga, sportske dvorane.
Škola je osnovni rasadnik kvalitetnog kadra za osnovnu djelatnost našeg Grada i Županije, a ime Turističke i ugostiteljske škole, koje se stvara više od 60 godina, prepoznatljiv je zaštitni znak turizma i ugostiteljstva Dubrovnika."

Ravnatelj Turističko – ugostiteljske škole Ante Perušina istaknuo je važnost ovog budućeg projekta: – Dokazana je potreba za novom školom, za novom lokacijom Turističko – ugostiteljske škole Dubrovnik. Na način da bi se izgradila škola koja bi bila jedan centar izvrsnosti, škola koja bi uistinu dala vrhunske uvjete za školovanje kadrova u turizmu i ugostiteljstvu, jer Dubrovniku to treba. Škola će imati objekte otvorenog tipa vezane za praksu učenika, poput kafića, restorana i slično – ističe Perušina.

A kad gradnja počinje, još nije definirano. – Što se tiče gradnje, ide se korak po korak, riješena je lokacija, onda treba riješiti projekt i tek onda se ide na sakupljanje, osiguravanje sredstava za izgradnju – naglašava.

Turističku školu trenutno pohađa 600 učenika, te ravnatelj Perušina ističe kako će se u budućnosti to promijeniti nabolje.
 – Vjerojatno će za TUŠ Dubrovnik u budućnosti biti zainteresirano više učenika. S obzirom kako će biti poboljšani uvjeti, doći će i učenici izvana, iz ostalih krajeva Hrvatske.  koji će biti privučeni kvalitetom – zaključio je Perušina.

U dopisu, između ostalog, piše i kako bi škola trebala biti jedna od investicija financirana iz fondova EU:

"S obzirom na stav Hrvatske vlade o pokretanju investicija, posebno kroz investicije u školstvu i izgradnje novih škola, te mogućnost pristupa sve izdašnijim fondovima Europske unije, olakšalo bi financiranje ovog projekta. Stoga je potrebno što prije odlučiti o lokaciji nove škole u prostornim planovima Grada i Županije. S obzirom da je Županija osnivač srednjih škola u Hrvatskoj, potrebno je tu proceduru u suradnji s Gradom Dubrovnikom što više ubrzati i čim prije imati gotov projekt koji je spreman za realizaciju."

– Djelatnici u ugostiteljstvu i turizmu osnova su gospodarstva našeg kraja, a zapošljavanje u turizmu i ugostiteljstvu jedan od najvažnijih učinaka turizma za lokalnu zajednicu – napominju iz Turističko – ugostiteljske škole.

 

 

Pročitajte još

Trsteno će dobiti dvije nove autobusne stanice, parkiralište i kamere za nadzor brzine

Dulist

Noćas zamagljivanje protiv komaraca od Dupca do Plata

Dulist

Prometna nesreća u Čajkovićima, jedna osoba lakše ozlijeđena

Dulist