Aktualno

TU SU I DVOJICA DUBROVČANA Sve četiri prijave za čelnu funkciju DORH-a valjane

PXL 110721 722
21.07.2001. Gajeva 30,Zagreb - Zgrada u Gajevoj 30 u kojoj je sjediste DORH-a i USKOK-a.rPhoto: Boris Scitar/PIXSELL

Sve četiri prijave na natječaj za glavnog državnog odvjetnika potpune su i stigle su pravovremeno, izvijestilo je u utorak Državnoodvjetničko vijeće (DOV) koje će sve pristigle prijave proslijediti Vladi RH.

Zamjenik predsjednice DOV-a Ante Novokmet izjavio je nakon sjednice da je svaka prijava zasebno analizirana te da su svi kandidati u potpunosti ispunili sve tražene uvjete. DOV je stoga donio odluku da će sve četiri pravodobne i potpune prijave sa svom priloženom dokumentacijom dostaviti vladi, dodao je Novokmet.

Inače, u utrci za čelno mjesto DORH-a su i dva Dubrovčanina, odvjetnik Mladen Dragičević i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner koji su se za istu funkciju prijavili i 2020. godine.

Uz njih, prijave na javni poziv za glavnog državnog odvjetnika poslali su i trenutni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić.

Upravo je kandidatura suca Turudića i prije zaključenja natječaja izazvala brojne negativne reakcije u javnosti, posebno oporbenih političara, ali i predsjednika RH Zorana Milanovića koji je poručio da bi na tu dužnost trebala biti izabrana politički i stranački neovisna osoba. Glavni državni odvjetnik bira se na četiri godine, a za izbor je potrebna natpolovična većina, odnosno najmanje 76 zastupničkih glasova. Prije izglasavanja u Saboru potrebno je i mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe. Novi glavni državni odvjetnik zamijenit će prvu ženu na čelu DORH-a, Zlatu Hrvoj Šipek, koja je izabrana u svibnju 2020. nakon što je njen prethodnik podnio ostavku kada se otkrilo da je bio član masonske lože, piše tportal. 

Foto Boris Scitar/PIXSELL

Pročitajte još

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist

Iz Valamara reagirali i kategorički odbacili tvrdnje optužbe Udruge Divlja liga

Dulist