Kultura

Tri keramičarke izlažu u Sebastianu

izlozba keramika9

Izložba hrvatskih keramičarki  Ljiljane Barbarić, Valerije Polanec i Ivanke Vrbanec otvorena je u Galeriji Sebastian ovog četvrtka.

Mario Dujić, voditelj galerije istaknuo je kako mu je zadovoljstvo što može ugostiti ove hrvatske keramičarke s obzirom da se takvi radovi u Dubrovniku nemaju baš često prilike vidjeti.

– Sam pojam primijenjene umjetnosti nametnuo je keramici uporabivost, čak i kada je predmet tako oblikovan da veću ekcitaciju predstavlja njegovo gledanje nego korištenje. Bez obzira na motiv, primijenjena je keramika dekorativno ili funkcioalno likovno djelo, bilo da je riječ o izradi stolova kao kod Valerije Polanec, oblikovanju riba kako to radi Ljiljana Barbarić ili interpretaciji motiva jabuke kojom se bavi Ivanka Vrbanec – istaknuo je na otvaranju povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.

Radovi su napravljeni u tehnici rakua.

– Jedinstvena tehnika rakua, kao vrhunac znanja o pečenju i obradi keramike, utkana je u tradicionalne ceremonijalne svjetske kulture, poput japanskog ručno oblikovanog posuđa za čaj. Uzgred, šesnaestostoljetni Japan kolijevka je ove zahtjevne tehnike koju je zapad relativno brzo i rano prigrlio, cijeneći njene oblikovne mogućnosti… Ovoga su puta tri Evine kćeri udahnule život glini i čuvaju svoje vrijedne predmete poput triju Hesperida u vrtu zlatnih jabuka – zaključio je.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist