Zanimljivosti

TRI BAMBINA IZLOŽENA NA KAMPUSU Nisu samo ukras, nego i sjećanje na posebnu tradiciju

bambin00

Tri Bambina izložena su nedavno u holu zgrade glavnog kampusa Sveučilišta u Dubrovniku. Kako ističu s Odjela za umjetnost i restauraciju, oni nisu samo ukras u ovo predblagdansko vrijeme, nego i reminiscencija na tradiciju štovanja Djeteta Isusa u Božićno vrijeme na području Dubrovnika.

-Tri Bambina na Sveučilištu nastala su u tri različita vremenska razdoblja te su izrađena u tri različite tehnike. Voštani Bambino iz zbirke sestara Anćela s kraja 19. stoljeća ima oči od staklene paste, drveni polikromirani i pozlaćeni Bambino iz privatne zbirke nastao je krajem 18. stoljeća, dok je Bambino iz župe Presvetog Spasitelja u Mokošici izrađen polovicom 18. st. tehnikom carta pesta s očima od staklene paste – navode s Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku.

Ove godine blagdansko uređenje zgrade glavnog kampusa rezultat je suradnje dvaju sastavnica Sveučilišta u Dubrovniku i njihovih djelatnika – Odjela za umjetnost i restauraciju te Zavoda za mediteranske kulture. Prostore osim artefakata krase i žive biljke koje će po završetku blagdana biti vraćene u rasadnike, što cijeloj priči daje dimenziju održivosti.

Naslovna foto: Odjela za umjetnost i restauraciju UNIDU

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist