Zanimljivosti

“Treba nam društvo koje ne tolerira nasilje!”

LukaRitz01

Predavanje na temu nasilja među mladima posvećeno roditeljima, odgajateljima i profesorima održale su danas u Kinu Sloboda voditeljice Stjepka Popović, Alisa Aliti Vlašić iz Udruge Roda te Suzana Ritz, predsjednica savjetovališta “Luka Ritz”.

Magistra sociologije Stjepka Popović održala je temeljito predavanje o vrstama nasilja, prepoznavanju nasilnika, prepoznavanju žrtve te nekim karakteristikama koje bi trebali imati profesori koji se suočavaju s nasilništvom u školama.

– Jedino možemo zaustaviti nasilje ako budemo vodili računa o dobrobiti djece, te bi tako trebali živjeti u društvu koje neće tolerirati nikakav oblik nasilja – istakla je Popović. U drugom dijelu predavanja predstavila je obiteljske i školske faktore nasilja, koji su izuzetno bitni za raspoznavanje istoga u okolini u kojoj se nalazi žrtva ili nasilnik.

– Ne smijemo zanemariti ni djecu i mlade koji vrše nasilje, jer su oni niskog samopoštovanja – naglasila je Popović.
Bitna stvar za profesore jest početno procijeniti osobe u sukobu te situaciju, zatim bi trebao znati smanjiti napetost i konflikt, te prikupiti relevantne informacije u određenoj siutaciji te poduzeti ostale aktivne mjere.

– Izuzetno je bitno za profesora postaviti se u situaciji tako da se postavlja pitanje što i kako se dogodilo, a ne zašto. Učeniku u krizi treba ponuditi alternativu, koja će mu svojevrsno „spasiti“ status – naglasila je Popović.

Suzana Ritz, majka Luke Ritza, koji je brutalno pretučen 2008. godine od svojih vršanjaka, istaknula je važnost savjetovališta „Luka Ritz“.
 – Obzirom na našu osobnu tragediju, odlučili smo osnovati centar, savjetovalište kao mjesto susreta i druženja, ali i mjesto pružanja konkretne pomoći putem savjetovanja i razgovora. To je info mjesta, ideja, imamo puno volontera, njih čak šezdeset – naglasila je Ritz.

Savjetovalište je osnovano s ciljem provedbe programa neformalnog obrazovanja za djecu, mlade i roditelje te pružanje stručne i savjetodavne potpore u promicanju odgojnih vrijednosti za smanjenje nasilja među djecom i mladima.

Pročitajte još

Pametno upravljanje otpadom u dubrovačkoj zračnoj luci

Dulist

(FOTO) LJETNE RADIONICE Kako male Konavoke pletu, vezu, crtaju…

Dulist

STEM ljeto u ZTK nastavljeno raznovrsnim radionicama

Dulist