Aktualno

TRADICIONALNI USPON Dubrovčani proveli Stjepandan na Sniježnici

snijeznica

Hrvatsko planinarsko društvo Dubrovnik obilježilo je svoj veliki jubilej i 95 godina postojanja (1928.-2023.) uz Tradicionalni Uspon na Sniježnicu za blagdan Svetog Stjepana u utorak, 26.prosinca 2023. godine.

Na Tradicionalnom usponu ove godine sudjelovalo je 58 planinara koji su se okupili u Mihanićima i po magli popeli do samoga vrha Sveti Ilija (1234m n/v). Nakon sretnog povratka u Kunu Konavosku u Planinarskoj kući Škola Kuna konavoska pripremljen je topli čaj, grah sa kobasicama i domaći kruh na opće oduševljene svih sudionika uspona. U Tradicionalnom Usponu sudjelovali su i najstariji članovi HPD Dubrovnik, profesor Krešimir Ivanišević i gospar Ivo Peričević.

Prvi izlet društva održao se daleke 1928. godine upravo na blagdan Svetog Stjepana, Tada su planinari stigli do Mihanića svima dragim ćirom – vlakom da bi nastavili pješačenje do vrha Sv.Ilije koje je tada trajalo četiri sata. Prava je šteta da se danas Sniježnica pohodi većinom iz Kune Konavoske i da se manje pohodi staza Mihanići – Kuna Konavoska koja je zasigurno jedna od najljepših pješačkih staza na našem području.
Staza je očišćena, markirana sa predivnim pogledom na Konavosko polje, otoke Mrkan, Bobaru, Supetar itd.

 

Foto HPD Dubrovnik

Pročitajte još

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist