Vaše vijesti

Torta od suhog kruha!

torta

Još jedno davno zaboravljeno jelo izlazi na svjetlo dana, recept koji sam pronašao u Konavlima sasvim slučajno, a po raznim informacijama imam saznanja da se nešto slično radilo u Župi Dubrovačkoj .

Ovdje je vrlo bitno pripomenuti da je ovaj kolač/torta rađen za vrijeme i po završetku berbe/trganja grožđa.

Ovo je recept za kolač siromašnih težaka i ribara, napravljen kako bi se reciklirali suhi kruh i voće. Dakle, ne postoji neka izričita verzija i precizan recept već ljudi koriste ono što imaju kod kuće. Ja sam jednostavno ostavio prostora Vama, da možete dodati što god želite, dodavanjem drugog voća, ili čokoladu, ili orahe, ili liker … To je dobra torta optimalna za doručak; količina voća zadržava vlagu, te je kolač bolji drugi dan. Ispričavam Vam se zbog loše koncipiranog teksta, jer ovo je prastari kolač, koji sam ja mukom preveo na današnji govor (recept je pisan starom seljačkom rukom, 1897 godine a od kada točno datira nije poznato, ali po jednostavnosti samog recepta vjerujem da je dosta starije od navedene godine) i dodao Vam još neke opcije da možete kombinirati po osobnoj želji.
 

Sastojci
500 g suhog kruha po želji
500 ml mlijeka
2 jaja
2 žlice domaćeg brašna
1 žlica kukuruznog brašna
1 limun (sok i naribana korica)
2 jabuke (ili 1 jabuka i 1 kruška)
1 šačica bijelog grožđa
1 šačica crvenog grožđa
50 g suhih grožđica
50 g šećera ili dvije žlice meda
Prstohvat soli
Žlica maslinova ulja
Šećer u prahu
Orah jezgra
Badema
Pinjola

Priprema:
Namočite isječeni kruh na kockice s mlijekom , Nakon toga izradite kruh rukama, dok ne dobijete prilično homogenu smjesu. Ako Vam se čini da je nešto više mlijeka , pritisnite masu među rukama ili na cjedilu. Dodajte prstohvat soli.
Oljuštite a zatim isjeckajte jabuke (ili jabuke i kruške), dodajte u smjesu i prelijte limunovim sokom.
Operite grožđe, izrežite bobice na pola, izvadite sjemenke i, ako hoćete, možete ih još usitniti. Zatim ih dodajte u masu. Dodajte prethodno natopljeno (u malo tople vode) grožđice a potom i šećer ili med, zatim oba brašna i limunovu koru, sjeckane orahe i bademe, te na kraju dodajte jaja i promiješajte lagano drvenom žlicom. Namažite uljem kalup, pospite malo kristal šećerom, ulijte smjesu ravnomjerno u kalup i glazirajte površinu s uljem , pospite s malo sitno sjeckanog ružmarina i dodajte pinjole ili oljuštene bademe. Na kraju pospite šećerom u prahu.
Ovo se nekada peklo ispod sača/peke, jer malo tko je imao štednjak, ako ga je i bilo onda su imale dobrostojeće obitelji i to zidani štednjak. Sada ga pecite u pećnici zagrijanoj na 180 ° C 50/60 minuta.

Kad se ohladi izvadite iz kalupa i neka Vam je u slast!

Božo Lučić, dipl.prof.gastronomije i kulinarski akademik

Pročitajte još

[FOTO] Đir s Anom Mljećkom!

Dulist

[KOMENTAR] Franković: ‘Vrijeme je za zaokret u turizmu i da kažemo ‘dosta‘ povećanju brojki, Dubrovnik je tu primjer upravljanja‘

Dulist

SNIJEŽNIČARI NA MITSKOJ PLANINI ‘Nismo očekivali da će Ararat biti nešto izvan svega’

Dulist