Grad

TOP PET DOGAĐAJA U 2014. (2) Pao Lex Vlahušić

Lex Vlahusic

Krajem srpnja pao je ‘Lex Vlahušić’ odnosno zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, a s njim je ostala i neutažena želja dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića o preuzimanju gradskih zidina iz ruku Društva prijatelja dubrovačke starine.

I cjelokupnog prihoda od prodaje ulaznica na zidine, koji je u 2013. godini iznosio skoro 70 milijuna kuna. Ustavni sud ukinuo je članak 36. Zakona kojim je bilo predviđeno da upravljanje i gospodarenje dubrovačkim gradskim zidinama preuzima Grad Dubrovnik te da se raskine ugovor Grada s Društvom prijatelja dubrovačke starine o upravljanju zidinama. Davna je to želja gradonačelnika, koji je svoju namjeru pokušao progurit i kroz zakonske okvire. Bez uspjeha. Zidinama i dalje upravlja DPDS, a Vlahušić je u konačnici (što zbog zidina, što zbog sukoba s putničkim agencijama i grupacijom Lukšić) morao raditi rebalans težak 56 milijuna kuna, a u ogromne probleme zapao je Zavod za obnovu Dubrovnika koji je posljedično ostao bez velikog dijela planiranih sredstava za sljedeću godinu s obzirom da ostatak Lex Vlahušića predviđa da se ZOD makne s ‘državne grbače.’ Nakon što je Ustavni sud srušio sporni članak Vlahušić se sljedećih nekoliko dana ‘pravio Englez’, a nakon toga krenula je uobičajena ‘Ne voliš Vlahušića, ne voliš Grad’ priča začinjena s malo vrtića, djecom i umirovljenica koji su ostali bez svojih primanja. S druge strane njegovi politički oponenti nisu ostali šutati.
-Najveća odgovornost je na gradonačelniku Andru Vlahušiću i ministrici kulture Andrei Zlatar Violić, budući da je inicijativa za izmjenama Zakona o ugroženoj spomeničkoj cjelini Dubrovnika krenula od gradonačelnika, odnosno od HNS-ove linije – rekao je tada Mladen Gojun, predsjednik dubrovačkog SDP-a.
-SDP je i ranije upozoravao da se odnosi Grada Dubrovnika i DPDS-a ne mogu rješavati na ovaj način, već ili dogovorom ili sudskim putem. No, ljudi zaboravljaju zbog čega je došlo do poremećaja u odnosu na relaciji gradonačelnik – DPDS, zaboravljaju na aferu Šipan iz 2010. godine. Tad se njihov odnos počeo mijenjati. U to smo vrijeme upozoravali svoje kolege i kolegice u stranci kako ta afera može dovesti do kaznenog progona, što se i dogodilo. I tu počinje sukob – rekao je Gojun, dodavši kako se nakon odluke Ustavnog suda može dalje razgovarati o odnosu s DPDS-om, ili o novom ugovoru iza 2019.
Predsjednik HDZ-a Mato Franković, očekivano bio je dosta oštriji u svojoj kritici. Vlauhšića je pozvao na ostavku.
-Ovo je po tko zna koji put da se djelovanje gradonačelnika pokazalo kao iznimno štetnim za grad, mislim da bi bilo najbolje da gradonačelnik Dubrovnika pokaže odgovornost i podnese ostavku – rekao je Franković.
– Zalažući se za neustavan zakon gradonačelnik je ugrozio funkcioniranje proračuna Grada Dubrovnika, jer se planirana sredstva od zidina neće biti prihod ovogodišnjeg proračuna. Doveo je u pitanje i funkcioniranje za Zavoda za obnovu Dubrovnika koji je isključivo radi ovoga zakona ostao bez državnih sredstava neophodni za funkcioniranje Zavoda, i upitna je budućnost Zavoda za obnovu Dubrovnika – rekao je Franković, dodavši kako je GO HDZ-a od početka upozoravao da je tzv. Lex Vlahušić loš i nezakonit.

Iz DPDS-a su tada poručili kako ih ovakva odluka Ustavnog suda nije iznenadila, te istaknuli kako se politikom – ne žele baviti.
-Mi ćemo i dalje nastaviti brigu o spomeničkoj baštini, a politiku ostaviti nekome drugo. Ovo nam je novi motiv za nastavak obnove na cjelokupnom dubrovačkom području, a isto tako i otvara mogućnosti za prave pregovore. Hajdemo vidjeti što ovom gradu stvarno treba i koja je to politika obnove spomenika koju trebamo provoditi i onda ćemo sve stvari lagano riješiti. U pregovorima koje trebamo provoditi, je li s ovom ili vjerojatnije s nekom drugom vlasti legalno izabranom u Dubrovniku, mislim da će se postići jedan dugoročan način obnove spomenika – rekao je Kapetanić.

Za kraj vrijedi istaknuti kako je pred kraj godine Vlahušić pokušao na svoj uobičajen način ‘zamutiti vodu’ i prikačiti sintagmu Lex Vlahušića na Zakon o žičarama koji mu je toliko drag. Dubrovačka javnost ipak ima malo duže sjećanje…

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist