Politika

Tko za SDP vodi pregovore o foteljama?

vijece upu012

Nakon što je krajem prošlog tjedna stranačka središnjica SDP-a u Zagrebu raspustila svoj dubrovački ogranak, čini se kao da bi se pregovori unutar Dubrovačkog dogovora, koji su se ionako zahuktali, mogli dodatno zakomplicirati.

Naime, postavlja se pitanje tko nakon svih zbivanja u dubrovačkom SDP-u uopće ima mandat zastupati stranku u pregovorima, ponajprije po pitanju 'najaktualnijeg pitanja' – kvota i imena budućih članova upravnih vijeća i nadzornih odbora.

Povjerenik SDP-a za grad Dubrovnik Vedran Lendić kazao nam je kako mu je stranačka središnjica dala mandat samo za provedbu unutarstranačkih izbora u dubrovačkom SDP-u, ništa više ni manje od toga.
– Takva je odluka Predsjedništva stranke, a moj posao neće biti pregovaranje o Dubrovačkom dogovoru niti ću donositi političke odluke organizacije. Moj zadatak je obustaviti radnje koje su dosad poduzete oko izbora i da se u idućih 15 dana donesu odluke, odnosno pristupi unutarstranačkim izborima prema Statutu SDP-a. Ništa izvan toga – kazao nam je Lendić. Potvrdio je kako se izborni proces vraća na početak, jer su sve radnje koje su dosad učinjene po tom pitanju 'suspendirane'.

Izbori 'nakon konzultacija'
 
– Nakon određenih konzultacija unutar organizacije pristupit ćemo raspisivanju unutastranačkih izbora, po pravilima i Statutu SDP-a. Naravno, datumi će se pomicati, jer postoje rokovi za prikupljanje potpisa i kandidature, a sve mora udovoljiti propisima – istaknuo je Lendić. Dakle, jasno je tko će provesti izbore, ali tko onda za vrijeme unutarstranačkih izbora ima mandat za pregovaranje u Dubrovačkom dogovoru?

– Budući da su organi stranke raspušteni, u ovoj fazi nema tko voditi takve pregovore. Moramo oko toga zauzeti nove stavove – objasnio nam je Lendić, a na naš upit hoće li zbog toga doći do zastoja u funkcioniranju Gradskog vijeća do kraja izbora u SDP-u kratko je odgovorio:
– To me ne pitajte trenutno, na to vam ne mogu odgovoriti. Nismo zadovoljni s trenutnom situacijom i zato se sve ovo i događa – kazao nam je Lendić te dodao kako će o svemu razgovarati s članovima stranke kad za nekoliko dana stigne u Dubrovnik.

Stoga smo se obratili prvoj osobi SDP-a u Dubrovniku (barem do prošlog petka), Olgi Muratti, upitavši je isto pitanje kao i Lendića – tko nakon raspuštanja Gradskog odbora ima mandat pregovarati u Dubrovačkom dogovoru?
 
Što bi tko htio
 
– Dubrovački dogovor je u nadležnosti Gradskog vijeća. O tome će se dogovarati gradski vijećnici SDP-a – bila je jasna Muratti. Izjavu kandidata Olega Valjala kako će, u koliko bude izabran za predsjednika, SDP iz Dubrovačkog dogovora izaći, Muratti je komentirala riječima:
– Dubrovački dogovor 'posljedica' je odluke Gradskog odbora SDP-a Dubrovnik i vijećnici u Gradskom vijeću su sukladno tome i glasali za Dubrovački dogovor. Prema tome, ne možemo govoriti što bi tko htio. Gradski odbor je donio odluku i mi smo se nje držali – objasnila je Muratti.

Međutim, podsjetili smo je kako je Gradski odbor, koji je vijećnicima dao taj mandat, u međuvremenu raspušten.
– Ne možete, kad se raspusti jedno stranačko tijelo, sve njegove odluke u zadnje četiri godine poništiti. Mi kao gradski vijećnici prvi ćemo kroz rad u Gradskom vijeću signalizirati eventualnu potrebu promjene takvih odluka – istakla je Muratti te dodatno pojasnila:
– Mi smo vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću koji smo, naravno, bili na listi koju su građani izabrali. Mi ćemo nastaviti i dalje raditi i zastupati interes SDP-a. Pa nismo prestali biti 'esdepeovci 'zato što je raspušteno jedno stranačko tijelo – kazala je Muratti, koja smatra kako ne smije doći do vremenskog vakuuma, odnosno problema u funkcioniranju Gradske uprave dok se ne oformi novo vodstvo gradskog SDP-a.

Tko ima mandat za pregovore o mjestima u upravnim vijećima i nadzornim odborima te hoće li zbog unutastranačkih izbora u SDP-u doći do krize funkcioniranja Grada Dubrovnika opširnije pročitajte u tiskanom izdanju, koje je od srijede u prodaji.

Pročitajte još

‘POČAŠĆENA I ZAHVALNA’ Šuica ide po još jedan mandat u Europskoj komisiji

Dulist

KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA RH Što naši HDZ-ovci misle o Draganu Primorcu

Dulist

Andro Vlahušić: Povećali smo plaću gradonačelniku, povećajmo subvencije i socijalna davanja

Dulist