DuList IN

Tko u lipnju dolazi na Slano Film Days?

slano

Slano će u lipnju prvi put ugostiti Slano Film Days. Riječ je o jedinstvenom formatu događanja posvećenih filmu koji povezuje regionalne filmske autore u usponu i istaknuta imena iz svijeta filma i filmske industrije. Manifestacija povezuje regionalne filmske autore u usponu i eminentna svjetska imena iz svijeta filma i filmske industrije, a održat će se od 18. do 22. lipnja u Slanom i na Elafitskim otocima.

Program Slano Film Days čine razgovori o filmu, filmske projekcije i brojna neformalna druženja. Oslobođeni natjecateljskog pritiska, mladi redatelji, glumci i snimateljice imaju priliku otvoreno razgovarati o kreativnom procesu stvaranja filmova sa svjetskim filmskim umjetnicima, dobitnicima najprestižnijih filmskih nagrada. S Mirom Purivatrom, organizatorom i autorom koncepta Slano Film Days, veže ih dugogodišnja profesionalna suradnja, ali i prijateljstvo.

– Poziv za sudjelovanje na Slano Film Days dobilo je ukupno 17 mladih filmskih umjetnika, koji će sudjelovati u filmskim razgovorima iz područja glume, režije ili kamere. ‘Slano Film Days’ u fokus stavlja kreativni proces, film kao umjetnost, ostavljajući pritom po strani njegovu robnu vrijednost. Filmski autori svjetske reputacije imaju priliku dijeliti svoje iskustvo, ali se i inspirirati uz mlade talente koji imaju mogućnost izravnog susreta s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije, i to u prijateljskom i neformalnom ozračju. Na ovaj način doprinosimo osobnom i profesionalnom razvoju filmskih umjetnika u regiji – izjavio je Purivatra.

Nikola Knežić, načelnik Općine Dubrovačko Primorje, izrazio je zadovoljstvo povodom skorašnjeg održavanja ove manifestacije, a siguran je kako će svi sudionici i gosti tijekom boravka u Slanom uživati u ljepotama ovih prostora.

– U ime Općine Dubrovačko Primorje mogu reći kako smo izuzetno zadovoljni da na ovakav način možemo podržati i unaprijediti kvalitetu kulturne ponude u Slanom, ali i trajno uspostaviti ovaj dio južne Dalmacije kao mjesto susreta filmskih autora i profesionalaca regije i svijeta – rekao je Knežić.

Na Slano Film Days sudjelovat će osam glumica i glumaca, riječ je o Goranu Markoviću, Milici Janevski, Eri Balaj, Sašku Kočevu, Anuši Kodelji, Lidiji Kordić, Borisu Leru i Aniti Ognjanović. Sudjelovat će i šest redateljica i redatelja: Hana Jušić, Ivan Bakrač, Blerta Basholli, Dina Duma, Vladimir Tagić, Urša Menart, te tri snimateljice: Dubravka Kurobasa, Maja Radošević i Milica Drakulić.

Glavni program Slano Film Days, predavanja i razgovori s posebno pripremljenim temama za redatelje, glumce i snimateljice održavat će se u prostorijama partnerskog Admiral Grand Hotela. Očekuju nas i večernje projekcije nagrađenih filmova gostujućih svjetskih autora. Prva filmska projekcija, na samu večer otvorenja, održat će se na centralnom trgu u Slanom, dok nas ostale projekcije očekuju u ljetnom kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva gdje će se organizirati i neformalna druženja svih sudionika i gostiju manifestacije.

Događaj se organizira u partnerstvu s najprestižnijim filmskim festivalom u regiji, Sarajevo Film Festivalom. Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata iz regije na Slano Film Days podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Slovenski filmski centar i Agencija za film Sjeverne Makedonije.

Pročitajte još

PIŠE PAVO JANČIĆ ‘Sunčanje na Mjesecu ili kaj je to Jupa?’

Dulist

Jelena Perčin i Ante Gelo zajedno plove na ‘Oliveru’ prema Korčuli

Dulist

Rekorderka vrijedna 127 milijuna dolara uplovila u Gruž!

Dulist