Zanimljivosti

Tko se nakon Lastova i Kornata zainteresirao za razvoj eko-turizma?

Izlozba fotografija s Lastova

U Nacionalnom parku Brijuni na skupu stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima u Hrvatskoj predstavljeni su rezultati WWF-ovog projekta DestiMED.

Naime, tako su nakon Nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Lastovo, i druga hrvatska zaštićena područja iskazala su interes za razvoj eko-turističkih paketa. Rezultat je to rada WWF-a sa spomenutim parkovima u kojima su eko-turističke ponude već postavljene, uspješno testirane i odobrene od međunarodnih stručnjaka za eko-turizam. Lokalna zajednica sudjeluje u kreiranju eko-turističkog paketa koji se temelji na dosadašnjoj ponudi, ali i na nekim sasvim novim aktivnostima poput ribolovnog turizma ili demonstracije tradicionalne proizvodnje meda. Ekoturistički paketi razvijeni u NP Kornati i PP Lastovo će u 2019. godini ući u komercijalnu fazu te će, zajedno s drugim zaštićenim područjima na Sredozemlju koja su dio DestiMED projekta, biti prodavani agencijama koje se bave održivim turizmom.

Nakon službenog predstavljanja, uz izložbu fotografija s dosadašnjih testiranja i kušanje lokalnih proizvoda koji su u ponudi na Kornatima i Lastovu, predstavnici ostalih parkova zainteresirali su se za ovu priču i iskazali želju za razvojem takvih paketa u njihovim parkovima.

– Ovaj tip turizma, gdje su male grupe koje se stapaju s lokalnim stanovništvom, nešto je što WWF želi stimulirati jer je komplementaran sa zaštitom prirode za razliku od masovnog turizma koji neodrživo troši resurse. Dobit ostaje u lokalnoj zajednici, što je izuzetno važno jer kod masovnog turizma dobit ide trećoj strani – istaknuo je Mosor Pervan.

Svoj interes za razvoj ekoturizma u svojim područjima iskazali su nacionalni parkovi Brijuni i Mljet, parkovi prirode Telašćica, Vransko jezero i Žumberak te 12 županijskih javnih ustanova.

Projekt DestiMED se temelji na uspjehu mreže MEET (Mediteransko iskustvo ekoturizma), neprofitne organizacije za destinacijski menadžment, koja je usmjerena na daljnji razvoj i promicanje visoko kvalitetnog portfelja ekoturističkih iskustava u zaštićenim područjima regije. Unutar projekta prikupljaju se podaci za inovativan pristup mjerenju i smanjenju utjecaja turizma na prirodne resurse koje održavaju zajednice zaštićenih područja.

DestiMED u Hrvatskoj provodi WWF Adria, a financira EU Interreg Mediteranski program.

Sedam pilot područja čija testiranja se održavaju ove jeseni uključuju: hrvatske parkove NP Kornati i PP Lastovsko otočje, Rudarski park Colline Metallifere  i Morski park Torre del Cerrano u Italiji, rezervate biosfere Menorca i Terres De L´Ebre u Španjolskoj, te grčki Nacionalni park Samaria.

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist