Aktualno

Tko naplaćuje “upisnine” za srednjoškolce?

shutt ucionica

Tragom nedavno objavljenog članka kako su učenici omiške Srednje škole “Jure Kaštelan” do kraja rujna obvezni u školu donijeti 150 kuna za upisininu odnosno za troškove kopiranja i izdavanja potvrda ili u suprotnom neće moći pohađati nastavu, provjerili smo kakvo je stanje u dubrovačkim srednjim školama.

Tako smo saznali da Opća gimnazija, Medicinska, Ekonomska,Obrtnička i Pomorska škola ne naplaćuju taj iznos, dok Klasična gimnaija i Turistička škola naplaćuju. Sve naravno naplaćuju i osiguranje za učenike.
 
– Gimnazija ne uzima svojim učenicima naknadu za troškove. Nekoć smo uzimali 20 kuna za kopiranje testova, no škola je u stanju financirati troškove učenika. Pa školovanje je besplatno. Nudimo im na početku školske godine jedino osiguranje koje iznosi između 20 i 30 kuna i to od najpovoljnijeg ponuditelja, a učenici su osigurani 24 sata. Što se tiče izleta uzimamo 3 ponude i na roditeljskom sastanku se odlučuje koja je najpovoljnija – rekla nam je ravnateljica Opće gimnazije Dubrovnik Sanja Putica.

– Ne naplaćujemo ništa za troškove učenika. Za naplatu tih sredstava koja se koriste namjenski, potrebna je odluka osnivača i školskog odbora. S obzirom da u našoj školi naplata nije bila uvriježena, naplaćivala se davno i to 40-ak kuna, ali smo od toga odustali  – istaknula je ravnateljica Medicinske škole Marina Lukenda Rudenjak.

– Ne, Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik učenicima ne naplaćuje nikakve 'upisnine'. Mi smo među onim školama koje ne naplaćuju nikakve dodatne troškove i trošarine za školovanje. Nikakav tip upisnine, nikakvi troškovi kopiranja – istaknula nam je ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik Suzana Đurđević.
 
– Ne naplaćujemo te troškove. Naplaćujemo jedino osiguranje. Upravo imamo ponude između 30 i 50 kuna, pa ćemo vidjeti koju ćemo odabrati. Dakle, troškove za kopiranje, izdavanje potvrda ne naplaćujemo niti ćemo naplaćivati – rekao nam je ravnatelj Pomorske škole Tomislav Vitković.
 
– Iako smo u teškoj situaciji nismo se odlučili na taj potez, već kopiranje i izdavanje potvrda pokrivamo vlastitim sredstvima. Jedino naplaćujemo učenicima osiguranje – odgovorio nam je ravnatelj Obrtničke škole Dinko Mandić.
 
S druge strane, u Klasičnoj gimnaziji Dubrovnik naplaćuju 50 kuna.
– Za troškove učenika naplaćujemo 50 kuna,a  riječ je o iznosu koji se koristi za kopiranje. Ako neki učenik ne plati, neće mu se ništa dogoditi. S obzirom da imamo velike troškove po tom pitanju, dogovorili smo se s roditeljima da plate taj iznos, no naravno učenicima se neće ništa dogoditi ukoliko ne plate taj iznos – dodao je ravnatelj Bernard Pleše.

– To škola može odrediti, a postoje dva načina, a jedan od njih se zove naplata 'povećanih troškova školovanja'. Dakle, učenik kod upisa uplaćuje i povećanje troškove školovanja, ovisi o tme kako je koja škola to donijela, a u većini je škola ta 'upisnina' 150 kuna.

– Ta 'upisnina' svodi se na to da učenik plati troškove osiguranja, kopiranja i slično. Dakle, ne da učenik plati pa kopira tokom godine, već su ti troškovi materijala oni koji obavljaju profesori, dakle kopiranje ispita i slično, da oni ne moraju učenicima diktirati ispitna pitanja. Ukratko, za materijale koje profesori pripremaju učenicima. To nije obavezno niti standardno – ističe Ante Perušina, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole, te dodaje kako u zakonu piše kako su to 'troškovi dodatnog školovanja'.

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist