Aktualno

TJEDAN PSIHOLOGIJE Jesmo li kovači svoje sreće?

dubravka miljkovic predavanje

Tri su puta do sreće – rekla je psihologica prof. dr. sc. Dubravka Miljković na predavanju ‘Svatko je kovač svoje sreće (?)’ koje se održalo u Sveučilišnom kampusu, u okviru 9. Tjedna psihologije u Dubrovniku.

Prvi je težnja za ugodnim životom, drugo je dobar i angažiran život, posvećenost stvarima koje su izazovne i donose zadovoljstvo, te treće pronalazak smisla u svemu što čovjek radi, rekla je Miljković i dodala kako moramo prihvatiti da se život sastoji i od problema, ali se bitno što prije izdići i krenuti dalje.

Na predavanju se moglo čuti i kako sreću određuje 50% genetika, 10% životne okolnosti, a 40% vlastite aktivnosti.
– Ako nešto želiš promijeniti, to moraš napraviti sam – naglasila je prof. Miljković publici u punom amfiteatru Kampusa. Nažalost, kaže profesorica Miljković, ništa što imamo ne može nas usrećiti kao što nas može unesrećiti ono što nemamo. Skrenula je pozornost prisutnima kako treba smanjiti utjecaj negativnih misli i što više razmišljati pozitivno, pa u tom smislu i voditi dnevnik zahvalnosti.

– Na jednu negativnu treba nam barem tri pozitivne misli, tako da moramo mijenjati našu sklonost da događaje i situacije gledamo prvo negativno, pa onda pozitivno – istaknula je Dubravka Miljković, te se puta dotakla volontiranja i pomaganja drugima, što dokazano povećava čovjekovu sreću.

– Sreća nije u novcu, ali naravno da je lakše biti nesretan i imati novaca – nasmijala je prisutne prof. Miljković. Subjektivan dojam zdravlja je važan, sretni ljudi žive duže, a za sreću su bitni i dobri odnosi, zaključila je prof. dr. sc. Dubravka Miljković.

Izvor: Ured za odnose s javnošću Sveučilišta u Dubrovniku

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist