Županija

[TEMAT MORE] Željko Dadić: Poboljšanje lučke infrastrukture i novi vezovi

c zeljko dadic009

Županijska lučka uprava Dubrovnik u proteklom je desetljeću realizirala brojne značajne projekte. U idućem razdoblju u planu je značajno unaprijeđenje lučke infrastrukture, s naglaskom na rješenje vezova za građane. Detalje nam je otkrio ravnatelj Željko Dadić.

Kako biste ocijenili ovu godinu do sada, primarno u pogledu predviđenih planova i njihove realizacije?

Ovu 2024. godinu u Županijskoj lučkoj upravi Dubrovnik, iako sezona još uvijek traje, ocijenili bismo uspješnom godinom za nas. Na sidrištu ispred stare gradske luke do sada je bilo 93 ticanja brodova na kružnim putovanjima koji su u Grad doveli 31.406 putnika, do kraja godine prema rezervacijama očekujemo još 25 ticanja tako da smo u tom segmentu zadovoljni. Također što se tiče nautičara rezultati su bolji nego prethodne godine u svim lukama.

Koje sve projekte je Županijska lučka uprava u proteklom razdoblju, odnosno zadnjih nekoliko godina osmislila, započela, realizirala?

Što se tiče provedenih projekta u proteklom razdoblju želim naglasiti kako je ova Lučka uprava u proteklom razdoblju uložila što iz svojih sredstava što iz EU fondova oko 6,6 milijuna eura. Kao najznačajnije projekte spomenut ću izgradnju i postavljanje pontona u luci Gruž za korisnike komunalnih vezova njih oko 500, te rekonstrukciju i dogradnju rive u luci Donje Čelo s trajektnim pristanom. Također, želim naglasiti da smo u ovoj godini usporedo s rekonstrukcijom Lapadske obale u trup ceste položili elektro i vodovodne instalacije za potrebe komunalne lučice te u sljedećem razdoblju očekujemo raspisivanje natječaja za postavljanje ormarića kako bi korisnici vezova u samoj lučici imali usluge vode i struje za svoja plovila. Također, u nadolazećem razdoblju očekuju nas radovi na izgradnji ribarske luke u luci Sustjepan (Shell) za koju smo ishodovali građevinsku dozvolu te očekujemo financiranje iz EU fondova.

Što Vas najviše ispunjava zadovoljstvom, a što pak predstavlja najveće izazove?

Najveće zadovoljstvo u dosadašnjem radu je prilika da projekt koji ste započeli od samog početka tj. od faze projektiranja dovedete do izvršenja, odnosno gradnje i uporabne dozvole. Imao sam priliku provesti takvih 6 velikih projekata lučke infrastrukture te sam iznimno ponosan i sretan te se i ovim putem želim zahvaliti cijelom timu koji je u tim projektima sudjelovao.

vezovi rijeka dubrovacka016

Naše sugrađane uvijek najviše zanima hoće li biti dovoljno vezova za barke. Je li tom je pitanju dovoljno napravljeno?

Dosta je napravljeno međutim još uvijek nije dovoljno da bi se zadovoljile potrebe naših sugrađana. Upravo zbog toga ova Lučka uprava u ovom razdoblju stavila je naglasak i financijska sredstva u izradu projektne dokumentacije za izgradnju novih komunalnih vezova. U tom smislu zatražene su od Grada Dubrovnika izmjene prostorno planske dokumentacije kako bi se projekti mogli i realizirati. Ono što trenutno projektiramo sukladno važećem prostornom planu je dio od završetka luke nautičkog turizma Marina Gruž do tzv. ponte od šipka što uključuje postavljanje pontona i unutar toga prostora vezove za oko 250 plovila. Drugi projekt koji razvijamo je uređenje komunalnih vezova u luci Mokošica također prema važećem planu, a koji uključuje izgradnju oko 150 vezova na tom području.

Banner 300x250 DU 1

Općenito je na tržištu radne snage kronični problem manjak radnika. Kod Vas nema tih problema. Očigledno su uvjeti rada dobri, privlačni te u kvantitativnom i kvalitativnom pogledu, po tom pitanju jako dobro stojite?

Što se tiče radne snage mi na sreću s tim nemamo problema. Kod nas su zaposleni ljudi iz grada. Ima nas 11 u Lučkoj upravi i svi smo kao jedna velika obitelj. Odnosi između djelatnika kao i uvjeti rada su dobri.

S kojim ustanovama najviše surađujete i koliko ste zadovoljni u tom smislu?

Suradnja sa svim ustanovama je jako dobra, jedino na što ne možemo utjecati je da se određene stvari u administraciji brže rješavaju, ali shvaćamo situaciju da nismo jedini u tom procesu te kao i svi ostali moramo biti strpljivi prilikom rješavanja administrativnih prepreka.

Koji su Vaši ciljevi kao čelnog čovjeka ove ustanove za nadola- zeće razdoblje?

Moji ciljevi kao i ciljevi Lučke uprave kao ustanove su jednaki, a to su poboljšanje lučke infrastrukture u svakom pogledu, prvenstveno se to odnosi na ishođenje svih potrebnih dokumenata za građenje novih komunalnih vezova, a onda i putem EU fondova traženje bespovratnih sredstva za samu gradnju budući da troškovi izgradnje znatno prelaze sami proračun Lučke uprave koja se sama financira svojim sredstvima koja uprihoduje.

batala vezovi019

 

Pročitajte još

[TEMAT MORE] Riba Mljet: Održivi uzgoj ribe kao ključ za budućnost Jadrana

Dulist

Podsezona je u Konavlima – izvrsna!

Dulist

Studenac i udruga Kolektiv prikupili gotovo deset kubika otpada s obale Neretve

Dulist