Aktualno

[TEMAT MORE] Tvrđava Ponta Oštro na Prevlaci buduća turistička atrakcija

Prevlaka 1

Poluotok Prevlaka, smješten na samom jugu Hrvatske, tik uz granicu s Crnom Gorom, kroz povijest je bio poznat kao strateška vojna baza. Njegova bogata vojna prošlost ogleda se u brojnim obrambenim i vojnim objektima iz različitih povijesnih razdoblja i režima. Povezani mrežom puteva, posebnu atrakciju predstavljaju podzemni tuneli, od kojih neki izlaze u obliku topničkih otvora na jugozapadnoj obali poluotoka. Najznačajnija građevina na Prevlaci svakako je tvrđava Ponta Oštro, izgrađena sredinom 19. stoljeća za vrijeme Austro-Ugarske monarhije. Iako oštećena kroz povijest i tek pred obnovom, tvrđava ostaje najveća i najvažnija dominanta poluotoka. Smještena na ulazu u Bokokotorski zaljev, kroz povijest je igrala ključnu ulogu u obrani jadranske obale te je, zbog svog strateškog položaja, često bila poprište sukoba pomorskih sila. Osim tvrđave, s poluotoka datira i merzerska baterija iz istog razdoblja, dok su ostali objekti, većinom smješteni u središnjem dijelu, građeni tijekom Jugoslavenske narodne armije (JNA). Zadnji korisnici tih objekata bili su pripadnici NATO-a, koji su poluotok napustili 2002. godine. Od tada, objekti su napušteni i danas su u lošem stanju, prekriveni gustim raslinjem.

Prevlaka 3

No, Prevlaka ponovno oživljava zahvaljujući Društvu prijatelja dubrovačke starine, koje je 2017. godine potpisalo ugovor s Općinom Konavle o korištenju tvrđave. U planu je obnova lokaliteta i otvaranje Muzeja austrougarske ratne mornarice unutar tvrđave, s naglaskom na hrvatsku povijesnu komponentu.

Muzej će obuhvatiti odore, oružje, dijelove brodova i odlikovanja, pružajući posjetiteljima uvid u bogatu povijest ratne mornarice. Prevlaka, nekad simbol strateške važnosti i obrane, postat će mjesto kulturnog i povijesnog značaja, privlačeći posjetitelje iz cijelog svijeta.

Banner 300x250 DU 1

Prevlaka 2

 

Pročitajte još

ĐIR PO LAPADU Idealan dan za kupanje i šetnju uz more

Dulist.hr

UPRAVA ZRAČNE LUKE O HOLDINGU I PRIVATIZACIJI Nismo pozvani komentirati ni nadležni odlučivati!

Dulist

[TEMAT MORE] Projekt Habi sinergija zaštite prirode i kulturne baštine Lokruma

Dulist