Zanimljivosti

Tehnologija spasila život Dubrovkinji!

sestre milosrdnice

Liječnici iz KBC Sestre milosrdnice u Engleskoj su isprintali dio zdjelice i ugradili ga 66-godišnjoj Dubrovkinji, a ovaj revolucionarni zahvat u Hrvatskoj i regiji, dosad nije izveden.

Dubrovkinja je imala je težak tumor zdjelice, a liječnici dvije opcije – amputirati u potpunosti lijevi dio zdjelice i nogu ili je jednostavno pustiti da živi s tumorom, piše 24sata.hr.

Ni jedna od te dvije opcije nije bila prihvatljiva liječnicima zagrebačke Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, gdje se pacijentica odlučila liječiti. Profesor dr. sc. Robert Kolundžić, pročelnik Zavoda za kirurgiju zdjelice odlučio je spojiti znanost i struku, te osmisliti implantant po mjeri pacijentice koji je printan u Engleskoj u 3D tehnologiji. Iz pacijentičina su organizma izvadili dio zdjelice zahvaćen tumorom, ugradili implantant i zdjelicu vratili na mjesto, istaknuo je Kolundžić čiji je tim u operacijskoj sali bio gotovo sedam sati.

Riječ je o revolucionarnom zahvatu koji u Hrvatskoj, ali i široj regiji, dosad nikad nije bio izveden.

Ugrađeni implantant, objasnio je Kolundžić, proizvod je 'hrvatske pameti' i još jedan dokaz da je hrvatska medicina brend, a ortopedski tim surađivao je s inženjerima tvrtke Instrumentarija d.o.o., dok su biomehanička testiranja implantanta provedena na Strojarskom fakultetu u Zagrebu.

Zahvat je pacijentici spasio život, a nakon dugotrajne rehabilitacije koja je pred njom, čeka je bolja pokretljivost i kvaliteta života.

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist