Aktualno

Svjetski turistički novinari: ‘Hrvatska je sigurna zemlja i ima dobar omjer cijene i kvalitete’

grad dubrovnik 1

Medijski djelatnici iz područja turizma iz 15 zemalja koji su u Dubrovniku boravili proteklog tjedna povodom dodjele nagrada HTZ-a ‘Zlatna penkala’, Hrvatsku smatraju lijepom zemljom s raznolikom ponudom i dobrim omjerom cijena i kvalitete na Mediteranu, ali misle da više pažnje treba usmjeriti prema izvornosti ponude. Neki od njih su komentirali i kako Hrvatska ima dobru sigurnost, što je velika prednost, prenosi Poslovni.hr.

Talijanska novinarka Licia Colo koja je dobila grand prix Zlatnu penkalu u kategoriji televizijske reportaže, kaže kako ju Hrvatska uvijek iznova iznenadi i kako kod nas još uvijek ima netaknutih područja s izvornim sadržajima i to se treba beskompromisno očuvati.

– Priroda i jednostavnost danas su luksuz, a Hrvatska ima i malo sreće što je geografski tu gdje je. Znam da je trebalo puno truda da razvije turizam kakav danas postoji  što se i vidi po ponudi koja ne zaostaje za drugim zemljama, ali trebalo je vremena da ju se prepozna i prestane podcjenjivati kao turističku destinaciju, što se događalo. Sada je sigurno jedno od traženijih mediteranskih odredišta iz cijelog svijeta – komentirala je Colo. Prednosti Hrvatske osim u ljepotama prirode vidi i u kulturno-povijesnoj baštini, a posebno izdvaja nacionalne parkove Plitvička jezera i Krku, koje opisuje među najljepšima na svijetu. Smatra da bi ih trebalo snažno zaštiti od masovnih posjeta.

Kineska influncerica Yang Baodi za Hrvatsku kaže kako je jedinstvena i kako će ove godine sigurno imati više kineskih turista. U usporedbi s Italijom i Španjolskom primjećuje dobru ponudu hrane koja spaja tradicionalnu i modernu kuhinju, ali voljela bi vidjeti više autentičnih jela i pića. Smještajnu ponudu smatra dobrom. Kaže kako sve više Kineza želi u Hrvatsku putovati individualno, zadržati se i uživati na jednom mjestu, sunčati se i kupati te obilaziti okolicu. Ipak smatra kako će Kinezi dolaziti najviše kao grupe, manje ili veće, u obilasku više destinacija, pa i zemalja u jednom posjetu.

Novinar iz Azerbajdžana Emil Akhundov kaže kako će iz te zemlje Hrvatska sigurno još morati pričekati turiste srednje klase, jer nema dovoljno letova niti programa, ali ima interesa za putovanjima i posebice među imućnijim građanima koji su mogu više priuštiti.

– Brojke su još male, ali moguće ih je u suradnji povećati, a prednost je i to što je Hrvatska drugačija od mnogih zemalja – smatra taj novinar.

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist