Kultura

Svjetski priznati ukrajinski umjetnik Anatoly Tartakovsky: ‘Dubrovnik je jedan i neponovljiv!’

Anatoly Tartakonsky FB

Svjetski poznati ukrajinski slikar Anatolij Tartakovsky, koji je nakon Domovinskog rata svake godine dolazio i slikao u Dubrovniku i Hrvatskoj, kao izbjeglica iz Ukrajine ovogodišnje ljeto privremeno s obitelji provodi u Frankfurtu na Majni, piše Fenix.de.

Iako je stvorio brojne serije pejzaža iz prirode u mnogim poznatim svjetskim gradovima poput Rima, Pariza, New Yorka, Venecije, Münchena, Singapura i mnogih drugih gradova, u razgovoru za Fenix-magazin ukrajinski umjetnik ističe kako je svoju inspiraciju najviše pronalazio u, po vlastitim riječima, ‘u mojoj voljenoj Hrvatskoj, a prije svega u Dubrovniku’.

U Dubrovnik je, navode dalje, prvi put došao 1997. godine i od tada je vrlo često dolazio i naslikao mnoge sunčane pejzaže i uzbudljive vizure Dubrovnika, otoka Lokruma, dubrovačke tvrđave, zidina starog Grada i staru Gradsku luku. Stvorio je, ističe, i mnoga prijateljstva i upoznao divne ljude u Dubrovniku. Posebice ističe Frana Cetinića iz Dubrovnika koji mu je pomogao ostvariti poznanstvo sa jednim njegovim prijateljem iz Frankfurta koji mu pomaže u prilagodbi na Njemačku i posredstvom kojeg upoznaje i ljude iz hrvatske iseljeničke zajednice u Frankfurtu u kojem živi više od 20 tisuća Hrvata.

-Frankfurt je također inspirativan, ali Dubrovnik je jedan i neponovljiv, kaže Tartakovsky koji sada u svoje izbjegličke dane inspiraciju u svom kreativnom radu pronalazi slikajući uz rijeku Majnu u bankarskoj metropoli Europe.
Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist