Aktualno

Sveučilište u Dubrovniku zadržalo poziciju na Times Higher Education Impact ljestvici

kampus manja

Sveučilište u Dubrovniku i ove je godine uvršteno na prestižnu ljestvicu Times Higher Education Impact. Riječ je o jedinoj svjetskoj rang ljestvici koja procjenjuje djelovanje sveučilišta u skladu s Ciljevima održivog razvoja (SDGs) Ujedinjenih Naroda. Temeljne vrijednosti koje postavljaju ovi ciljevi su sloboda i pravo na dostojanstvo, ravnopravnost svih naroda u ljudskim pravima i pravu na napredak, solidarna odgovornost prema globalnim izazovima, tolerancija i međusobno poštovanje različitosti, poštovanje prirode i obazrivost prema svim živim bićima i prirodnim resursima te zajednička odgovornost za održivi napredak.

UNIDU je rangiran prema 16 od 17 SDGs kriterija. Uz veliki porast broja institucija koje su sudjelovale u rangiranju, njih više od 2300, Sveučilište je zadržalo prošlogodišnju poziciju na ljestvici. U čak četiri područja ostvarilo je napredak, točnije ocijenjeno je iznad medijana prema relevantnosti svojih istraživanja za ostvarenje UN-ovih ciljeva.

Napredak na ljestvici je ostvaren u Cilju 2- Svijet bez gladi (cilj mjeri istraživanja sveučilišta o gladi, njihovo podučavanje o održivosti hrane i posvećenost smanjenju otpada), Cilju 5- Ravnopravnost spolova (cilj mjeri istraživanja sveučilišta o rodnoj ravnopravnosti, politike i posvećenost zapošljavanju i promicanju žena), Cilju 8- Dostojanstven rad i gospodarski rast i Cilju 9- Industrija, inovacije i infrastruktura (cilj mjeri istraživanja sveučilišta o industriji i inovacijama, broj patenata i prihode od istraživanja iz industrije).

Banner 300x250 DU 1

Izniman uspjeh je ostvaren u Cilju 8 koji mjeri ekonomska istraživanja sveučilišta, prakse zapošljavanja i udio studenata koji obavljaju stručnu praksu, a na toj se ljestvici Sveučilište svrstalo među sto najboljih institucija na svijetu.

-Ponovno uvrštavanje na Timesovu ljestvicu priznanje je za napore koje Sveučilište ulaže u promicanje održivog razvoja zajednice kroz svoju znanstvenu i društvenu misiju. Promicanje održivosti je naša obaveza koja pridonosi i kompetitivnosti u istraživanjima i kvaliteti obrazovnog procesa. Sveučilište se može pohvaliti velikim brojem projekata ove tematike koji, kroz suradnju s nizom dionika, doprinose ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, utkanih u sve naše strateške dokumente – naglasio je rektor Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Nikša Burum.

Pročitajte još

(FOTOGALERIJA) Taraca Revelina pretvorena u središte sporta i plesa na #BeActive Nightu

Dulist

Uspješna Europska noć istraživača u Dubrovniku: Nauka pod zvijezdama privukla brojne posjetitelje

Dulist

ĐIR PO LAPADU Idealan dan za kupanje i šetnju uz more

Dulist.hr