Aktualno

Sveučilište u Dubrovniku domaćin sastanka europskih centara za borbu protiv dezinformacija

sveuciliste kampus01

Sveučilište u Dubrovniku, kao sjedište ADMO centra će ovaj tjedan biti domaćin velikog sastanka predstavnika svih europskih nacionalnih i multinacionalnih centara za digitalne medije koji djeluju unutar Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO).

28. i 29. rujna u organizaciji hrvatsko-slovenskog opservatorija (Adria Digital Media Observatory) na Odjelu za komunikologiju će se okupiti predstavnici četrnaest EDMO središta. U dvodnevnom sastanku će sudjelovati više od 50 sudionika, fact-checkera, stručnjaka za medijsku pismenost, novinara, istraživača i predstavnika akademske zajednice koji aktivno sudjeluju u borbi protiv dezinformacija u svih 27 država članica EU. Dubrovački sastanak je usmjeren na buduću suradnju unutar EDMO mreže, a poseban fokus će biti stavljen na iznimno važne teme poput dezinformacija na predstojećim izborima, utjecaju generativne umjetne inteligencije i nadziranju primjene Kodeksa prakse o dezinformacijama i pravila objedinjena u Aktu o digitalnim uslugama, kojima se reguliraju internetske platforme, točnije njihove politike i aktivnosti u borbi protiv dezinformacija.

U Dubrovniku će se okupiti i predstavnici svih partnerskih institucija i organizacija koje sudjeluju u projektu ADMO – Adria Digital Media Observatory, a to su, uz Odjel za komunikologiju dubrovačkog Sveučilišta, Fakultet političkih znanosti, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, N1, AFP, GONG, Oštro i XWiki. Cilj sastanka je usklađivanje strategija i daljnjeg napretka projekta koji u fokusu ima provjeru točnosti i istraživanje dezinformacijskih narativa u digitalnom okruženju, promoviranje i edukaciju o medijskoj i digitalnoj pismenosti i sudjelovanje u zagovaranju i implementiranju javnih politika od EU do nacionalne razine.

Kraj tjedna je također u znaku borbe protiv dezinformacija jer je tradicionalna međunarodna znanstvena konferencija Dubrovački medijski dani ove godine usmjerena na aktualne trendove i perspektive u istraživanju dezinformacija, a održava se na Sveučilištu 29. i 30. rujna pod temom „Disinformation Research: Current Trends and Perspectives“ .

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist