DuList IN

SVEČANO OTVOREN MEDITERANSKI SAJAM ‘Zdrava prehrana nema alternativu’

mediteranski naslovna

Zdrava prehrana nema alternativu – rekao je voditelj Mediteranskog sajma Vedran Kraljević na svečanom otvorenju ove 22. po redu manifestacije. Napomenuo je kako se danas trgovina ne može koristiti kao nekad te da svaki kupac mora biti aktivni kupac.
-Treba dobro promatrati što se na policama nudi, ne da proizvod kupuje kupca, nego da kupac kupuje proizvod. Dio smo Europske unije i jako je puno proizvoda iz različitih zemalja te pomalo gubimo kontrolu. Kupujmo hrvatsko, kupujmo od ovih malih vrijednih ljudi sa željom da ostanu na selu, na svojoj djedovini – rekao je te naglasio kako je to cilj ovog sajma.
Predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić istaknula je kako je cilj ove manifestacije poticanje zdrave hrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva, sada možda više nego ikad.
Dotaknula se i prijedloga Uredbe o biljkama dobivenim novim genomskim tehnikama na razini Europe te istaknula kako nam GMO ulazi na velika vrata.
-Stoga smo upravo danas otvorili raspravu kako bismo vidjeli kako će to utjecati na hrvatsku poljoprivredu i hrvatskog poljoprivrednika, na svih nas i naše zdravlje. Hrvatska je prostorno mala, bitno je podržati naše male proizvođače koji se bave ekološkom poljoprivredom i tradicionalnim načinom obrade. Važno je raditi proizvode visoke dodane vrijednosti i zadržati hrvatsku proizvodnju. Važno je kupovati hrvatskog, hraniti se zdravo i da na taj način promišljamo našu budućnost – rekla je između ostaloga.
Na Mediteranski sajam došla je i začetnica ekološke poljoprivrede u RH te osnivačica prvog ekološkog imanja Zlata Nanić.
-Drago mi je što se ovdje okupila Hrvatska u malom. Kad sam ja počinjala, nije bilo ni literature, učila sam na vlastitim greškama, međutim, moje zdravlje mi je bilo jako važno i bilo mi je važno znati što jedem, a mislim da je svima nama to itekako važno – rekla je te istaknula kako se najprije radi sebe potrudila te osnovala prvo ekološko imanje Zrno koje i danas živi i napreduje.
-Koncept od polja do stola je trend u cijelom svijetu te mislim da to uspješno pratimo – rekao je direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković te napomenuo kako je Dubrovnik vodeća održiva destinacija u Hrvatskoj te kao takva prepoznata u Europi i cijelom svijetu. Ovaj gastronomski dio, dodao je, dio je priče o održivosti.
Sajam je otvorio dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić koji je naglasio kako smo svugdje prepoznatljivi kao turistička županija, ali se često zaboravlja da smo i poljoprivredna županija.
-Županija smo sa snažnom poljoprivredom u neretvanskoj dolini, s odličnim vinima, marikulturom, maslinarstvom, pčelarstvom i brojim OPG-ovima koji su postigli zavidne uspjehe. Veliki udio naše proizvodnje je upravo eko proizvodnja – rekao je između ostalim te dodao kako je živjeti zdravo jedini put ka budućnosti.

Pročitajte još

FASHION BALL DUBROVNIK Donatorska modna večer za Dom Maslina

Dulist

[POSAT SLAVI 20 GODINA] Poseban jelovnik dostupan do kraja mjeseca!

Dulist.hr

VEČERAS U LAZARETIMA Chui i Jerko Jurin Quartet

Dulist