Županija

SVEČANA SJEDNICA Četvrt stoljeća županijske Turističke zajednice

Naslovna Sjednica

Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije proslavila je ovog četvrtka veliki jubilej, 25. obljetnicu njenog djelovanja. Proslava je održana u sjeni pandemije koronavirusa, no kako je rekao direktor županijskog TZ-a, ipak su se odlučili prisjetiti ‘naših i vaših 25 godina’. O značaju županijske turističke zajednice od njenih početaka do danas govorili su župan i predsjednik TZ-a DNŽ Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Mato Franković, državni tajnik Frano Matušić te direktor Vladimir Bakić.

– Obljetnica se, istina, događa u vrijeme koje nam nije naklonjeno. No, moramo se zahvaliti svima onima koji su stvarali ovu turističku zajednicu, stvarali turizam nakon Domovinskog rata, nakon agresije koja je i uništila dio naših kapaciteta. Oni su nas kroz ovih 25 godina doveli na mjesto čelne destinacije u Hrvatskoj. Možda po brojkama nismo najsnažniji, ali po kvaliteti i financijskom učinku smo na samom vrhu. Sve ono što smo postigli turizmom rezultiralo je standardom kojeg danas uživaju naši sugrađani. Važan je podatak da smo među četiri najrazvijenije županije po procjeni resornog ministarstva. Ovo je prilika čestitati svima onima koji su tome pridonijeli, a njih je mnogo. Među njima je, svakako, naša Vlada koja se odgovarajuće nosi s izazovom pandemije koronavirusa koje ne prijeti samo našem zdravlju već gospodarstvu. Imamo relativno dobru situaciju, niti jednog zaraženog na području županije. Svi potencijalno zaraženi su pod nadzorom, osnovali smo i karantenu, učinili smo sve u našim mogućnostima. Već smo krenuli u razradu mjera kako sanirati štetu koja se vidi te nadoknaditi barem dio izgubljenog. Mi ćemo nakon ove krize vratiti turizam u naše krajeve jer smo za njega Bogom dani. Svladat ćemo sve poteškoće, nastaviti s razvojem i ulaganjima, Centrom kompetentnosti u turizmu kojeg provodimo s TUŠ-em, a što predstavlja daljnji iskorak u našoj ponudi. Istovremeno završava se gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta, a radi se i na povezivanju Zračne luke Dubrovnik brzom cestom do Osojnika te autocestom do Metkovića i dalje, zatim spajanju naših otoka novim modernim lukama. Očekujemo da turizam i dalje bude temelj našeg blagostanja – rekao je ovim povodom župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Nakon njega riječ je preuzeo dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

– U ovih 25 godina bilo je mnogo izazova. Činjenica je da se turizam stvarao stoljećima, imao svoje uspone te padove pa možemo reći i kako je u Dubrovačkoj Republici postojao određeni vid turizma. Međutim, odmah nakon poraća krenulo se korak po korak naprijed. Nakon toga izazovi nisu prestali. Sjetimo se NATO-ovog bombardiranja Srbije, erupcije vulkana na Islandu itd. Sada smo pred jednim novim, zdravstvenim, ali i gospodarstvenim izazovom. I dok se većina europskih zemalja prvi put nakon 2. svjetskog rata s nečim ovakvim suočava, mi smo se nažalost naučili na ovakve okolnosti. U mjesecu lipnju moći ćemo zbrojiti posljedice predsezone. Nadamo se da situacija neće potrajati dulje od toga. Turizam je najranjivija gospodarska grana od koje živi ovaj grad te cijela Dubrovačko-neretvanska županija. Ako će itko u Hrvatskoj osjetiti posljedice onda ćemo to biti mi, jednako kao što smo imali najveća financijska postignuća. Zbog toga moramo biti jako oprezni. Optimističan sam i uvjeren da ćemo zahvaljujući okupljenim stručnjacima prevladati i ovo – zaključio je Franković.

Između govora, odigravale su za ovu priliku napisane kratke ‘scene’ u kojima su dubrovački glumci na osebujan način prikazali kako u turizmu žive građani.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić istaknuo je kako je riječ o značajnom jubileju.

– Turistička zajednica odradila je odličan posao u proteklih 25 godina u promociji turističke ponude Dubrovačko-neretvanske županije, ali i cijele Hrvatske. Krenulo se s relativno niskog starta, nakon Domovinskog rata. Kreiranjem županija pokrenuo se cijeli posao ponovno iako je Dubrovnik i do tada bio značajna turistička destinacija. Nakon formiranja županija, osnovana je županijska turistička zajednica koja je dala svoj veliki prilog u promociji prije svega Dubrovačko-neretvanske županije u cjelini i samim time i Hrvatske – rekao je Matušić dodavši kako je TZ bila iznimno značajna za promociju na stranim tržištima, ali je radila i na osvještavanju kvalitete turističke ponude i na objašnjavanju stila našeg života. Naglasio je kako je turizam multisektorski resor koji je zapravo pokretač ostalih gospodarskih grana.

– Naša županija je po indeksu razvijenosti među tri najuspješnije u Hrvatskoj, ali je jedina koja je prošla Domovinski rat te imala porušeno gospodarstvo, uništene hotele i stambene objekte. Digla se iz pepela zahvaljujući ljudskim potencijalima, znanju ljudi koji su se željeli baviti turizmom i koji su imali viziju na koji način ga dalje razvijati. Najveći broj visokokvalitetnih objekata nalazi se u ovoj županiji, mi smo po kvaliteti broj jedan i u tom smislu vidim daljnji napredak. Imamo ogromne mogućnosti za daljnji napredak bez obzira na to što smo danas u sjeni ovih neželjenih okolnosti – rekao je dalje Matušić te se osvrnuo na situaciju s koronavirusom. Istaknuo je kako je važno pridržavati se uputa Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.
-Moramo se svi odgovorno ponašati kako bismo što prije prevladali ovu situaciju. Budimo odgovorni – rekao je te izrazio nadu kako će se ostvariti najave stručnjaka o poboljšanju situacije s dolaskom ljetnih mjeseci.

– Vlada će predložiti mjere, već ih imamo na stolu kako bismo pomogli poduzetnicima, a usvojit ćemo ih već sljedećeg tjedna, sve s ciljem da se sačuvaju radna mjesta i likvidnost kompanija – zaključio je.

Direktor Turističke zajednice dubrovačko-neretvanske Vladimir Bakić progovorio je o svom radnom vijeku u ovoj instituciji.

– Turizam je doživljaj. O tome najčešće govorimo s pozicije gosta. Kako će ga on ispričati svojim prijateljima i obitelji, danas sve češće na društvenim mrežama odmah nakon što se dogodio ili dok je u tijeku neki događaj. No, koji su doživljaji s ove druge strane? Zbiva li se turizam slučajno? Mi ih se spominjemo brojnih, a ja ću izdvojiti jedan koji najbolje govori o problematici onoga što mi radimo. Riječ je o inicijativi prema engleskim agencijama nakon Domovinskog rata kada smo s predstavništvom HTZ-a 1998. pripremili prezentaciju. Uputili smo pozive na više od sto adresa i to onih koji do sada nisu imale programe za Hrvatsku. Nakon roka za prijavu doživjeli smo šok. Našu ponudu prihvatile su samo četiri. Umjesto da odustanemo, krenuli smo ponovno. Opet je uslijedio šok. Odazvale su se dvije. Poslije toga došla je Kosovska kriza kada je cijelim prostorom južno od Korčule bilo zabranjeno letenje. Odazvala nam se samo jedna mala turoperatorska tvrtka koja je do tada radila samo putovanja za Italiju. U međuvremenu su i oni bankrotirali, a mi danas možemo reći da je britansko tržište uz sve nevolje koje su se dogodile naše vodeće s kojeg dolazi čak 20 posto prometa – ispričao je.

Na samom kraju ceremonije dodijeljena su priznanja i nagrade svima onima koji su u ovih ‘kvarat stoljeća’ doprinijeli radu ili surađivali s Turističkom zajednicom DNŽ. Cjelokupnu manifestaciju upotpunio je i nastup saksofonista Željka Barača koji je odsvirao kompoziciju pripremljenu baš za ovu situaciju. Nakon zajedničke fotografije sudionici svečane sjednice produžili su na objed, a tu ih je čekalo posebno iznenađenje, naime za njih su pripremljeni i posebni darovi – sadnice maslina.

Kako je izgledala svečana sjednica pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist