Kultura

SVE ZA MARINA Djeca Držiću slikala, glumila, pjevala…

Radionica Marin Držić

Povodom, Europske noći muzeja, 17. svibnja i Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, Dom Marina Držića večeras je osmislio bogat program predstavljajući tromjesečne radionice za djecu, njih ukupno četiri.

Radi se dramskoj radionici „Odjeća u doba Marina Držića“ pod mentorstvom prof. glazbe i kazališne skladateljice Paole Dražić Zekić i akademskog glumca Hrvoja Sebastijana, glazbenoj radionici „Glazba u Držićevo doba“ pod mentorstvom prof. glazbe Sanje Dražić, zatim filmskoj radionici „Snimanje dokumentarno-igranog filma o Marinu Držiću“ pod mentorstvom Alena Redžovića i Mara Bošnjaka iz Audiovizualnog centra Dubrovnik te naposlijetku i likovnoj radionici „Oslikavanje grbova starih dubrovačkih obitelji“ pod mentorstvom akademske slikarice i prof. likovne kulture Rajne Inić.

– Prvenstveni cilj radionica je da se u svrhu poticanja kreativnosti kod mladih ljudi te znatiželje i potrebe za stjecanjem novih znanja dočara život renesansnog Dubrovnika, a posebice da ih zainteresira za život i djelo najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića. Dom Marina Držića posebnu pozornost posvećuje pedagoškoj djelatnosti i radu s mladim osobama kako bi kroz iskustveno doživljajno učenje, između ostalog, usvojili nova znanja kroz likovno izražavanje, rukovanje kamerom i pisanje scenarija za film, svijet odijevanja u tadašnjem Dubrovniku, a capella glazbu na „Držićevom „ jeziku… – kazao je u katalogu v.d. ravnatelj Doma Marina Držića, Nikša Matić.

O radionicama:

ODJEĆA U DJELIMA MARINA DRŽIĆA

Radionicu se započela Oš Marina Držića, a kasnije su se još pridružili i učenici Oš Marin Getaldić i Oš Mokošica . Cilj je u prvom redu bio učvršćivanje odnosa djece prema vlastitom Gradu i njegovoj bogatoj povijesti. S Marinom Držićem kao izvanrednim primjerom odličnog pisca i tumača običaja i vremena u kojem je živio, imali smo sva sredstva koja su za postizanje takvog cilja potrebna.

Odabir teme radionice „Odjeća u djelima Marina Držića“ otvarao je mogućnost da, čitajući odlomke iz njegovih djela shvatimo kako mu spominjanje odjeće najčešće služi kako bi prikazao likove i situacije u kojima se netko ili pretvara da je nešto drugo, ili potpuno neprimjereno ponaša. U protivnom, Držića odjeća niti zanima, niti je spominje. Knjiga Marin Držić Djela koju je priredio dr. Frano Čale, impresionirala nas je svojom težinom a divno je što smo mogli usporediti materijale sačuvanih djela i onih koja su nađena u fragmentima. A na kraju te knjige pravo nam je blago predstavljao rječnik Držićevih riječi i izraza, kojim smo se često služili – kazali su među ostalim sudionici.

– Nakon što smo zaključili da je Dubrovačka republika njegovala umjerenost u svemu (kako u jelu tako i odijevanju, a osobito kićenju), podijelili smo odlomke iz Držićevih djela koje smo željeli scenski postaviti. Znajući iz iskustva kako je teško postići da se stalno nalazimo u punom broju, odlučili smo se za scene koje su isključivo dijalozi ili monolozi, a u njima se spominje odjeća na ovaj ili onaj način. Za to smo priredili više odlomaka iz djela : „Novela od Stanca“. „Dundo Maroje“, „Plakir“ i „Skup“ , i odlučili se za najprikladnije, s obzirom na podjelu – ističu Paola Dražić Zekić i Hrvoje Sebastijan.

Polaznici radionice „Odjeća u djelima Marina Držića“:

Sara Jerković, Mia Kužnin, Petra Mojaš, Ena Lujo,

Mario Šurković, Hrvoje Oreč, Zvonimir Vučićević,

Antun Bašić, Josip Bratoš i Matia Pijević

 

FILMSKA RADIONICA DOMA MARINA DRŽIĆA

Dom Marin Držić u suradnji s OŠ „Marin Držić“ i Audiovizualnim centrom Dubrovnik u ožujku 2014. pokrenuo je filmsku radionicu u kojoj sudjeluje 16 učenika OŠ „Marin Držić“.

Glavni cilj radionice je snimanje dokumentarno-igranog filma o Marinu Držiću a kroz snimanje učenici uče o osnovnim tehnikama snimanja filma, od ideje do realizacije. Tako oni uče kako napisati scenarij, napraviti knjigu snimanja, rukovati kamerom, o rasvijeti i tonu na snimanju i na kraju montaži filma. Film se snima na različitim lokacijama: OŠ „Marina Držića“, Dom Marina Držića. Knežev dvor, park Gradac, ulice grada Dubrovnika. Radionica traje do 15. svibnja 2014.

Polaznici „Filmske radionice“:

Carla Lešević, Vlaho Lise, Dora Milina, Ivan Hrnić,

Lea Belin, Leila Džanković, Stijepo Radić, Paola Pranjkić, Lucas Dražić, Antonio Miljan, Josip Lazić, Ivana Udženija, Vanessa Kamić, Maroje Miljan, Iva Raguž, Vedran Sarić.

Mentori: Maro Bošnjak, Alen Redžović

RADIONICA „GLAZBA U DRŽIĆEVO DOBA“

– U početnom dijelu je Radionica bila slušaonica koja je drage polaznice upoznala s glazbom u vrijeme Marina Držića. Dakle, slušali smo ogledne primjere vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih skladbi najznačajnijih renesansnih majstora. Njihove životopise i glazbeni opus uvrstili smo u povijesni kontekst tako da je polaznicama omogućen jasniji uvid u vrijeme u kojem je Držić živio. Slušaonica je ilustrirana notacijom te slikama instrumentarija i odjeće toga doba. Slušanje se povremeno „ubacivalo“ i za vrijeme drugog dijela radionice u kojem smo uvježbavali skadbe. Budući da sve djevojke znaju note, tempo savladavanja programa je bio znatno brži. No, ipak nije bilo baš lako naučiti dvoglasnu ili troglasnu a capella skladbu na engleskom, talijanskom ili na držićevom jeziku. Jer, naime, dijelove iz nekih Držićevih pjesama je, isključivo za potrebe ove radionice, uglazbila prof.Paola Dražić Zekić – kazat će u katalogu Sanja Dražić.

Polaznice „Glazbene radionice Doma Marina Držića“:

Đina Asić, Tina Jaković, Mihaela Kralj, Ana Marija Kos, Mara Lisičić, Katarina Margaretić, Nika Morača,

Ana Nikić, Adna Omerčahić, Valentina Elizabeta Šilje, Emanuela Trostmann, Irena Zanini

Sve u čenice pohađaju osmi razred a dolaze iz OŠ Marina Držića. OŠ Lapad, OŠ Marina Getaldića i OŠ Župa dubrovačka.

LIKOVNA RADIONICA DOMA MARINA DRŽIĆA

Radionica učenika osnovnih škola od 10 – 14 god. odvijala se svake subote po 2 do 3 školska sata. Na radionici su se upoznali sa starim dubrovačkim obiteljima i njihovim grbovima. Odabrali su neke obitelji i izradili prvo njihove grbove na ručno urađenim keramičkim pločama da bi zatim po svakom urađenom grbu osmislili dizajn za vazu. Vaze su od keramike, ručno rađene približno visine 50 cm. Svaki učenik je imao svoju vazu na kojoj se slobodno izražavao ali koristeći elemente svoga grba koji je prethodno slikao. Materijali koji su se upotrebljavali su keramika, akrilne boje, kontur pasta, te patina lak. Radionica je bila jako korisna zbog stečenog novog znanja u likovnom izražavanju, zbog upoznavanja sa povijesnim sadržajem, te lijepog druženja.

Učenici koji su sudjelovali na „Likovnoj radionici Doma Marina Držića“:

Klara Lazić, Ante Matijević, Mia Aleksić, Margarita Koši, Nika Lazo, Ana Grgić, Ana Brailo, Pia Romani, Lea Mustahinić.

Pročitajte još

Cristina Aguilera Flamenco Trio očarao festivalsku publiku

Dulist

[FOTO] Zatvoren 18. festival ‘Glazba i riječ’

Dulist

Dubrovačka umjetnica Iva Laterza Obuljen svoju izložbu otvara u Istri i Zagrebu

Dulist