Hrvatska

Svaki peti Hrvat stariji od 65 godina, ne radi 40 posto radno sposobnog stanovništva

PENZIJA03

Svaki peti Hrvat stariji je od 65 godina. Istaknuo je to demograf Tado Jurić u Dnevniku N1 televizije. Osvrnuo se i na iseljavanje stanovništva iz Hrvatske te na mjere kojim bi se to moglo pokušati zaustaviti.
-Stara smo nacija, to pokazuje i Eurostat i DZS. Primjerice, 70-ih smo imali prosjek godina 30, a sad je to 44. Svaki peti Hrvat je iznad 65 godina, a da bi imali zdravu demografsku strukturu morali bi imati dvostruko više onih do 16 godina nego što je sada situacija – ističe demograf Jurić.
-Nitko ne žali što imamo sve više starijih, ali to otvara pitanje kako zadržati funkcionalan zdravstveni i mirovinski sustav – dodao je. Istaknuo je i kako imamo 10 posto manje učenika i devet posto manje studenata od ulaska Hrvatske u EU.
-Često se zaboravlja najvažniji problem, a to je da smo u zadnjih 30 godina umirovili radno sposobnu populaciju i zato smo došli u situaciju da proizvodimo tri puta manje od njemačkog kolektiva. Dakle, 40 posto našeg radno sposobnog stanovništva ne radi, ne proizvodi ili je u prijevremnoj mirovini ili radi na crno ili iznajmljuju – istaknuo je.
No, dio umirovljenika i dalje mora raditi zbog niskih mirovina, a Jurić dodaje da zbog toga, između ostalog, nikome ne mogu rasti plaće.
-Plaća je vezana uz produktivnost populacije. Hrvati kao nacija su tri puta manje produktivni od Nijemaca, tako nam je i plaća u prosjeku tri puta manja – pojašnjava demograf.
Osvrnuo se i na odlazak Hrvata u druge zemlje u potrazi za boljim životom, standardom i uvjetima. Navodi da su dvije mjere koje bi trebalo imati na umu.
-Jedna je rad na daljinu – pasivni krajevi u kojima je pretežno starija populacija ne može se nikako revitalizirati, ali se može omogućiti jednom dijelu stanovništva da preseli u te krajeve, tamo bi mogu kupiti nekretninu za 30-ak tisuća eura. Druga mjera je dječji doplatak. Dok ne počnemo nagrađivati ponašanje koje dovodi do revitalizacije populacije, nećemo ništa moći postići – objasnio je Jurić.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist