Sport

SUTRA U GRUŽU PRVI ISPIT Promijenili i momčad i igru. Sprema se neki novi Jug!

jug presica sezona 2023DSC 0034

Očekivanja za ovu sezonu su kao i uvijek u Jugu velika. Želimo se boriti za trofeje. U domaćim natjecanjima to će svakako biti borba protiv Jadrana, ali i ostalih momčadi koje su se značajno promijenile i po meni pojačale – rekao je uoči početka nove sezone trener VK Jug Adriatic osiguranja Vjeko Kobešćak. Na gruškom se bazenu, naime, od 8. do 10. rujna igra kvalifikacijski turnir skupine D za Ligu prvaka što je bio povod za konferenciju za medij. Jug je domaćin, a u turnir ulazi s promijenjenom momčadi, samim time i igrom.
Uz trenera novu sezonu najavio je i kapetan Toni Popadić, a predstavljena su i Jugova pojačanja Rino Burić, Bogdan Đerković, Sergi Cabanas i Hannes Daube.
-Ove godine smo dosta promijenili momčad, samim time vrlo vjerojatno i našu igru. Počeli smo s pripremama prije manje od mjesec dana tako da smo još uvijek u procesu slaganja naše igre, forme i općenito mjesta koja će igrači igrati tijekom ove sezone. Imamo kroz sljedeća tri dana jedan vrlo težak i važan ispit za vidjeti u kakvom smo stanju forme, ali i sa željom i ciljem da se uđe u Ligu prvaka – rekao je trener Kobešćak.
Na pitanje što Jugu donose novi igrači, ali i što je Jug izgubio s odlascima trener Kobešćak je naglasio kako je Fatovića i Kakarisa vrlo teško, za ne kazati nemoguće zamijeniti.
-Kapetan momčadi Loren Fatović je bio više od vrhunskog igrača i više od kapetana. Definitivno osoba koja je bila vrlo važna za našu svlačionicu i za našu igru. Tražiti sad zamjene za njega, ne znam koliko je to i moguće. Važno je to nadomjestiti kvalitetom, a nadam se da smo s dovođenjem Hannesa, Sergija i Rina uspjeli nadomjestiti određeni dio te kvalitete. I naravno da ćemo promijeniti i igru. Otišao nam je i Kakaris. Nemam dovoljno riječi hvale za tog mladića koji se u dvije godine doveo vrlo visoko po igračkom značajuza ovaj klub povijesno govoreći. O takvoj je ljudskoj i igračkoj kvaliteti riječ. On je dvije godine držao poziciju centra i to je skoro nenadomjestivo. Tu ćemo morati tražiti drugačije solucije, ali doveli smo Bogdana, kanadskog reprezentativca, ostao je Goran i došli su i neki polivalentni igrači s kojima ćemo morati nadomjestiti taj odlazak – rekao je trener najprije o odlascima. Posebno je naglasio polivalentnost novih igrača koji mogu odigrati više uloga u vaterpolu.
Spomenuo je i angažman i daljnji napredak mladih igrača iz Jugove škole poput Prkoče, Burđeleza, Pavlića, Bjelopere, koji će, naglasio je, udariti i svoj ton njihovoj igri.

Novi kapetan zahvalio se klubu na ukazanom povjerenju.
-Pred nama je jedna vrlo zanimljiva sezona. Čeka nas velik broj utakmica i ta specifičnost što će se sezona prekinuti nakon tri mjeseca. Promijenili konstrukciju jesmo. Hvala na svemu što su Loren, Kakris i Matijas dali u prošloj sezoni, ali mi se okrećemo budućim izazovima. Tu su novi mladići, neki novi Jug se sprema u ovoj sezoni. Talenta imamo, trebamo se posložiti i organizirati, izgraditi kemiju koja nas je hranila cijele prošle sezone i mislim da će to sve biti dobro – rekao je Popadić.
Dotaknuo se i turnira koji počinje ovog petka, 8. rujna.
-Očekuje nas vrlo zanimljiv turnir i mislim da tu svak svakoga može pobijediti. Mi smo domaćini i naravno da želimo osvojiti taj turnir – rekao je te istaknuo kako će biti dosta zanimljivih utakmica u Gružu.
-Pozivam što veći broj ljudi da nas dođu podržati u petak, subotu i nedjelju – pozvao je navijače Popadić.
Jug u Gružu igra protiv momčadi OSC Budimpešta, Tourcoing i Dinamo Bukurešt.
-Dinamo Bukurešt ne poznajemo puno, nemamo puno informacija osim da se reaktivirao Cosmin Radu. On će uvijek biti dominantan na poziciji centra i nosi određenu opasnost. Tu se moramo postaviti kao favoriti i početi ovaj turnir s pobjedom. Trema ili nervoza unutar momčadi nam je trenutno protivnik, baš kao i klubovi te moramo raditi na tome. Više radimo na sebi nego na protivnicima – rekao je Kobešćak te istaknuo kako će im Francuzi biti malo jači ispit. OSC je, dodao je, jako promijenio momčad u odnosu na prošlu sezonu.
-Oni kao i svaka mađarska momčad ne razmišljaju puno kad se dolazi do situacije za šut, igraju brzo, svi su opasni u napadu i njeguju stil mađarske igre koji možda nama u ovom trenutku i ne odgovara, ali nadam se da ćemo kroz ovaj turnir rasti, da ćemo dobivati konture svoje igre te odigrati dobru utakmicu – istaknuo je trener.
Jug je ovog četvrtka predstavio i nove igrače.
Hannes i Sergi složili su se kako je dolazak u Jug za njih bila laka odluka.
– Jug jer mi je dao veliku priliku za pokazati svoj potencijal. Zašto ne bih htio igrati za ovako fantastičan klub s odličnim igračima, trenerom i upravom. Bila je to laka odluka – rekao je Daube.
-I meni je ovo bila laka odluka. Izazov je bio velik, prilika još veća – istaknuo je Cabanas.
Rino Burić u Jug je prešao iz njegovog najvećeg konkurenta u domaćem prvenstvu, splitskog Jadrana.
-Jug je klub s najvišim ambicijama u svakom natjecanju u kojem sudjeluje. To je momčad koja ide baš svaku utakmicu pobijediti – rekao je Rino te spomneuo kako je njegov tata prije 20 godina igrao u Juga pa mu je dječački san bio igrati u Gružu kao domaćin.
Bogdan Đerković zahvalio se na pruženoj prilici te mogućnosti igranja na najvećoj razini.
-Kad sam shvatio da imam šansu igrati za Jug, morao sam je prihvatiti – zaključio je.

Jug vs. Jadran
Jadran je Jugu najveći konkurent u domaćem prvenstvu.
-Nakon što je osvojio naslov prvaka Hrvatske, Jadran je uložio u momčad i posložio momčad koja na papiru izaziva strahopoštovanje. S tim igračima mislim da im je završni turnir Lige prvaka ili napad na Ligu nadohvat ruke. Nas to ne straši, to nas samo motivira da i mi uđemo u borbu s njima. Ovaj put ulazimo s druge pozicije, idemo nakon ne znam koliko godina u kvalifikacije za Ligu prvaka, ali da će bit teško, bit će. Još je naglasak na nama i našoj igri, a prvi susret s njima imamo za mjesec i pol dana. Do tad ćemo morati mi rasti i početi s analizom njih, a ovako na papiru izgledaju sjajno – zaključio je Kobešćak.

Pročitajte još

TJEDNI BRIDŽ TURNIR Prvo mjesto osvojili Frano Mozara i Iva Strnad

Dulist

Barakude će prvu utakmicu odigrati u nedjelju sa Crnom Gorom

Dulist

KAKAV SPEKTAKL U PARIZU! Giovanni Cernogoraz i Barbara Matić nosili hrvatsku zastavu

Dulist