Grad

SUSRET U SPLITU Franković na okruglom stolu ‘Grad po mjeri građana’

Split Okrugli stol 1

U okviru 10. godišnjeg susreta gradonačelnika i poduzetnika, koji se od 21. do 23. studenog 2018. održava u Splitu, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je na Okruglom stolu ‘Grad po mjeri građana’.

Gradonačelnik je govorio o projektu ‘Poštujmo Grad / Respect the City’, koji je zamišljen kao ‘alat’ za komunikaciju s gostima i građanima o svim važnim pitanjima, a kako je projekt rastao tako je usmjeren i na cilj upravljanja destinacijom, odnosno na sve što je u određenom trenutku aktualno.

‘Danas taj projekt usmjeravamo i u komunikaciju kojom želimo privući ljude da dođu živjeti i raditi u našem gradu. Grad Dubrovnik je jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Hrvatskoj, imam pozitivni prirast od čak 1.500 novih sugrađana. To je velika čast, ali i velika obveza i upravo zato je priča ‘Poštujmo Grad’ bitna jer ako ga sami ne budemo poštovali teško ćemo to prenijeti na naše goste. Dakle, to je projekt koji raste i prilagođava se trenutačnim potrebama’, rekao je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na promet i probleme izazvane dodatnim brojem vozila uslijed liberalizacije autotaksi prijevoza, napominjući kako bi iz takvog režima trebali biti izuzeti neki turistički centri.

‘Ako pričamo o decentralizaciji kao ključnom elementu koji će jačati jedinice lokalne samouprave onda napravimo to, a ne radimo korak unatrag, centraliziramo cijelu priču da bi liberalizirali nešto što se sada pretvorilo u jednog velikog ‘monstruma’ kojeg nitko ne kontrolira.

Danas svatko može staviti taksi znak, voziti kako ga volja, nema kontrola i nema nadzora. Jedinice lokalne samouprave su tu skroz nemoćne, gradonačelnicima su ‘vezane ruke’, a za sve probleme smo krivi mi’, istaknuo je gradonačelnik Franković.

U smislu što transparentnije i građanima dostupnije gradske uprave gradonačelnik Franković predstavio je projekt njezine digitalizacije, s ciljem da se do 2021. svi procesi digitaliziraju, budu mjerljivi kako bi se mogla mjeriti učinkovitost svakog gradskog djelatnika, kako bi građani mogli imati uvid u financije Grada te u stvarnom vremenu mogli pratiti rješavanje svojih predmeta.

‘Što se tiče kvalitete života – voda, kanalizacija, pedagoški standardi u vrtićima, jednosmjenska nastava u školama, promet – sve su to problemi s kojima se u Dubrovniku susrećemo i koje ova gradska uprava nastoji riješiti. Zato je često frustrirajuće čuti kako je Dubrovnik bogat grad. Istina jest da imamo veliki proračun, ali imamo i velike potrebe. Primjerice, 70 posto grada nema riješenu kanalizacijsku mrežu, a to netko treba napraviti’, kazao je gradonačelnik, dodajući kako su takve komunalne zahvate neki gradovi s manjim proračunima od dubrovačkog riješili i prije 10-ak godina.

Pročitajte još

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović