Aktualno

SUSRET U ORSANU Dubrovčani iz iseljeništva ni ove godine nisu zaboravili one kojima je potrebna pomoć

susret iseljenika naslovna

Dubrovački iseljenici okupili su se ovog petka na već tradicionalnom druženju u Orasnu. I ovog puta njihov je susret u rodnom im gradu bio s humanitarnom notom. Ove godine, Klub Dubrovnik iz New Yorka donirao je sredstva Općoj bolnici Dubrovnik, Domus Christiju, domu za stare i nemoćne te Ivani Švarc, dok je Frano Sesjak kao i prethodnih godina donirao određeni iznos novca za crkvu sv. Vlaha u Stonu!
Šime Šimunović, koji je u u New Yorku još od 1970., te je osnivač Kluba Dubrovnik ispričao je više o svom Klubu.
– Skupili smo se 1993. i sve do sada smo aktivni. Ideja kluba bila je, specijalno nakon rata, da skupljamo sredstva i pomažemo u civilne svrhe. Tako da smo uspjeli svake godine skupiti izvjesna sredstva preko naših članova ili poslovnih partnera, ta su se sredstva onda donijela u Dubrovnik i dijelila potrebitima. To su bili domovi za starije i nemoćne, dubrovačka bolnica i sponzorirali smo Ivanu Švarc, koja ima zdravstvenih problema. Svake godine se vraćamo u Dubrovnik s gospođom Majom Mozarom koja vodi Maticu hrvatskih iseljenika podužnica Dubrovnik te smo tako počeli ove susrete dubrovačkih iseljenika te iskoristili priliku doniranja sredstava – objasnio je Šimunović
Bivši ugostiteljski radnik, koji je u mirovini već 20 godina te i danas živi u Njemačkoj, Frano Sesjak tvrdi kako Njemačka više nije obećana zemlja.
– Moj Dubrovnik sam napustio 1962. kada sam iz hotela u kojem sam radio dobio otpusnicu. Nakon 3-4 dana, k’o mali miš sam se ukrcao u njemački teretni brod, došao do Italije i od tamo krenuo u Njemačku – ispričao je.
Srđan Sergio Gjivoje u Americi živi već 32 godine.
-Drago mi je prisustvovat ovim našim, ja bih to nazvao svečanim objedima koje organizira gospođa Maja Mozara. Kada sam tu, tu sam. Preskočili smo 2020. zbog Covida, ali sve godine smo tu. Ciljevi ovog okupljanja su vrlo važni, a to je da se stvori jedna tradicija gdje će iseljenici stvoriti naviku da dadu solde potrebitima u gradu. Mi to redovito činimo , svatko na svoj način i svatko koliko može. To je zapravo svrha druženja i to naša gospođa Maja vrlo dobro čini, već duži niz godina i uvijek se nešto lijepo dogodi po pitanju donacija našim potrebitim – rekao je Gjivoje.
-Ako govorimo o iseljenicima iz Dubrovnika , ne treba se puno pričati, njih vraća Dubrovnik! Grad, zidine i sve unutar njih – to nas vraća u Dubrovnik. Mene osobno i moji prijatelji i muzičari s kojima sam svirao dok nisam pošao i drago mi je da su još uvijek aktivni. To mene posebno drži pored samog Grada, druge drži možda i familija i najvažnije Stradun! – rekao je između ostaloga.
Predsjednica dubrovačke Matice iseljenika Maja Mozara rekla je kako se često čuje kako živimo u izazovnim vremenima.
-Baš u takvim vremenima moramo sačuvati ljudskost, zato je cilj ovog susreta donirati i pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija – rekla je Mozara te naglasila kako ih sve najviše veseli zajedništvo.
Našim se iseljenicima obratio i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.
-Ono što me prve godine kada sam izabran za predsjednika Gradskog vijeća fasciniralo u susretu s vama je ljubav koju sam osjetio da nosite iz našeg Grada i kada se vratite opet je u vašem srcu – rekao je.
Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, rekla je kako se ovo okupljanje pretvorilo u tradicionalno budući da iseljenici nisu zaboravili svoj grad i svoju domovinu. Dotaknula se i demografije te istaknula kako ćemo biti samo 4 posto svjetskog stanovništva 2070. godine.
-To znači da Vas pozivamo da se u što je moguće većem broju vratite sa što više djece, kako bismo izbjegli ove neke druge valove koji su definitivno tu. Borimo se s migracijama, produktivnošću, ali to je druga tema! – rekla je za kraj.
Žana Marević, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije izrazila je čast i zadovoljstvo što je već nekoliko godina dio ovog susreta.
-Posebni ste i dragi ljudi u tom dalekom svijetu, brinete za svoje sugrađane i vodite računa o svemu – rekla je Marević te dodala kako je ovo najbolja zajednica koja na ovako divan način pomaže svojim sugrađanima.

Naše iseljenike ostavili smo na ugodnom druženju.

Pročitajte još

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist

Iz Valamara reagirali i kategorički odbacili tvrdnje optužbe Udruge Divlja liga

Dulist