Aktualno

SUMNJATE NA HRIPAVAC? S uputnicom pedijatra na testiranje na mikrobiologiju!

zavod za javno zdravstvo analiza

U Hrvatskoj je, potvrdio nam je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, epidemiolog Mato Lakić, epidemija hripavca.

Riječ je bolesti koja se manifestira kao kronični suhi kašalj. Mnogi roditelji su zabrinuti a ne znaju ni kome se obratiti za slučaj sumnje da im je dijete oboljelo od hripavca. Također, pitaju se gdje se vrše testiranja kao i ima li kućni test na hripavac nalik onome za Covid. Nisu dostupni kućni testovi na hripavac u našim ljekarnama ali je postupak vrlo jasan.

– Preko izabranog pedijatra dobije se uputnica s kojom se dolazi na mikrobiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo na uzorkovanje – kazao nam je Lakić.

Za simptome i ozbiljnost škripavca pitali smo subspecijalisticu pedijatrijske infektologije dr. Ljiljanu Beticu Radić.

– Kad je epidemija zna se koji lijek treba dati. Ako je dijete cijepljeno opasnosti nema. Mogu jasno oboljeti i adolescent i odrasli jer nakon određenog vremena nakon cijepljenja opada imunost, ali radi se o kašlju koji traje malo dulje vremena I to je to. Ništa problematično. Međutim, problem je s djecom do godinu, čak i dvije, ponajviše dojenčadi koja nisu cijepljena. To je naš ključni problem – nedovoljna procijepljenost. E sad zašto roditelji djecu nisu cijepili… Tu ne znam što bih uopće komentirala – rekla nam je Betica Radić.

Već smo pisali kako veliki dio županija kontinentalne Hrvatske ima dobru DI-TE-PER procijepljenost od 95-98 posto, dok je naša županija najgora s procijepljenošću ispod 80 posto.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist