AktualnoGrad

Struka tvrdi: U SUKOBU SU INTERESA

gup

Tvrtka IGH je posao izmjena i dopuna GUP-a i PPU-a Grada Dubrovnika, dobila direktnom pogodbom, bez raspisivanja javnog natječaja i to po njima znanom cjeniku.

A da se radi o izravnom sukobu interesa potvrdio nam je i predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvoje Hrabak. On tvrdi kako je riječ o direktnoj koristi IGH, napominjući kako Komora ima svoj cjenik usluga te da se u ovom slučaju radilo mimo njega.

– IGH je životno zainteresiran za niz projekata u Dubrovniku i izvlači korist. Radeljević je odigrana igra. Radeljević i puno drugih projekata dopast će na trošak Grada i javnog novca. Radi se o enormno opsežnim preinakama i IGH će zasigurno namiriti svoje interese koji daleko premašuju pogođenu cijenu ovog posla – rekao je Hrabak.

Naglasio je kako je jedna od odrednica arhitektonske politike da se izmjene i dopune GUP-a ili PPU-a ne bi smjele događati u okviru javne nabave.

Dubrovački arhitektu navode odredbe Zakon prostornom uređenju i gradnji u kojem je obrazloženo kako je 'naručitelj izrade nacrta dokumenta prostornog uređenja obvezan primjenjivati i pridržavati se cjenika usluga komora ovlaštenih arhitekata i inženjera koji se donose na temelju Zakona o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji i Zakona o obavljanju geodetske djelatnosti'.

Ipak, Grad Dubrovnik se ograđuje od tog Zakona napominjući kako je on stupio na snagu tek 10. kolovoza i kako nisu bili u obvezi uzimati u obzir cjenik strukovne Komore.

Iz Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša su nas na naš upit izvijestili kako je 'ugovoreni iznos izrade Izmjena i dopuna GUP-a 84.386,62 kuna, a izmjena i  dopuna PPU-a 83.818,35 kuna'. 

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju duLista

 

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović