Kultura

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

raguzina knezev dvor

Povodom Međunarodnog dana muzeja u Kneževu dvoru su se održala besplatna stručna vodstva ‘Iza scene – Notarijat Dubrovačke Republike u Kneževu dvoru’ koje je vodio viši kustos mr.sc. Tonko Marunčić.

Zainteresirani su imali priliku pogledati prostorije u kojima je bio smješten dio bogate arhivske građe Dubrovačke Republike, a koje posjetitelji inače nemaju prilike često vidjeti. Naime, u sjeverozapadnom dijelu prizemlja Kneževa dvora bili su smješteni razni državni uredi u kojima se čuvala administrativna građa smještena u dvije prostorije – Notarijatu i Raguzini, a njihov izvorni izgled sačuvan je do danas. Upravo je ta građa, koja se danas čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku, krajem 2023. upisana na UNESCO-ovu listu ‘Sjećanje svijeta’.

Uz kratki uvod o postanku i razvoju arhivske službe poseban naglasak stručnog vodstva bio je na oslikanim drvenim ormarima iz 18. stoljeća u kojima su čuvane pojedine serije dubrovačkog arhiva: ‘Cathasticum’, ‘Diversa Notariae’, ‘Pacta Matrimonialia’, ‘Testamenta Notariae’ i ‘Dotium’.

Događaj su organizirali Dubrovački muzeji. Inače, Međunarodni dan muzeja ove se godine održava na temu ‘Muzeji za edukaciju i istraživanje’, a cilj je istaknuti značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje.

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist