Hrvatska

Štrajk u pravosuđu se nastavlja s najavom prestanka obavljanja hitnih postupaka

opcinski sud strajk pisarnica 2

Ja i danas pozivam službenike i namještenike da se vrate na svoja radna mjesta. Svjesni smo kao Vlada svih problema koji imaju i to je jedan od najvećih razloga zašto su i plaće u reformi. Zato ih pozivamo da zajedno s nama rade na poboljšanju uvjeta njihovog rada – izjavio je danas ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na konferenciji za medije koju je održao nakon što su štrajkaši u pravosuđu iznijeli stav da će prestati obavljati i hitne poslove te da će obavljati samo one nužne, donosi 24sata.

Poručio je da su plaće od 2016. do danas povećane 64 posto dodajući da se to odnosi na otprilike 7300 djelatnika. Istakao je da su na zadnjem sastanku sa štrajkašima predložili potpisivanje sporazuma, a kao sastavni dio tog sporazuma dostavili su i novo povećanje koeficijenata.

– Išli smo za tim da prosječna plaća bude 1000 eura neto. Ponudili smo im da razmotre taj sporazum i žele li još nešto dodati – rekao je Malenica te naglasio da bi se s primjenom  nove  plaće počelo od početka iduće godine, kad bi se donijela nova uredba.

Službenici i namještenici u pravosuđu o svom stavu će danas razgovarati s glavnom državnom odvjetnicom, najavila je šefica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković u ponedjeljak.

-Članstvo i štrajkaši su raspoloženi, s obzirom na to da do dogovora s Vladom o povećanju plaća još uvijek nije došlo, obustaviti i rad na hitnim postupcima, vodeći računa da se nužni poslovi koji dovode u pitanje život, zdravlje i sigurnost pučanstva nastavljaju dalje obavljati – rekla je Šušković na konferenciji za medije nakon sastanka svih sindikalnih povjerenika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu.

Štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima počeo je 5. lipnja i najduži je štrajk do sada u Hrvatskoj.

Pročitajte još

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist

MINISTARSTVO O GLOBALNOM TEHNOLOŠKOM KVARU Moguća su kašnjenja u zračnom prometu

Dulist

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist