Grad

ŠTO S POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTIMA U GRADU? Selmani predložio ‘dubrovački prehrambeni sustav’

povrce121

Dubrovački vijećnici raspravljali su i o programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području grada Dubrovnika. Pročelnik Marko Miljanić istaknuo je kako su još 2019. donijeli ovu odluku koja je proslijeđena Županiji. Međutim, nakon toga javilo se Sveučilište u Dubrovniku, iako kasno, te su zatražili da čestice programom određene za povrat Grad stavi na zakup. Željeli su, naime, na području k.o. Brsečine revitalizirati maslinike.

-Sveučilište se željelo prijaviti na natječaj s pravom prvenstva. Izmijenili smo odluku, kad je donesemo, ona ponovno ide na suglasnost županiji i ministarstvu – rekao je pročelnik Miljanić, a vijećnik Nikša Selmani iznio je zanimljiv prijedlog za ova zemljišta.

-Smatram da je ovo prevažno pitanje pogotovo u situaciji s pandemijom. Prvo je pitanje po kojim kriterijima treba biti dodijeljena zemlja u zakup? Ovo bi trebala biti šira kampanja za mlade poduzetnike koji bi mogli dobiti zemljište. Zapadni poljoprivrednik je poduzetnik, kreativan je i sposoban doći do krajnjeg proizvoda. Kakvu poljoprivredu želimo na tom području? Koje bismo sorte sadili? Definitivno one koje rastu u našem podneblju. Kome bi hrana trebala ići s tih parcela? Mi ćemo se zalagati za pilot projekt snabdijevanja gradskih škola i vrtića. Imamo li mi za to infrastrukturu – sabirne censtre, sustav navodnjavanja? Nažalost, za sada nemamo. Što konkretno znači food policy? Trebalo bi najprije analizirati urbani ciklus hrane i treba odrediti kontekst dubrovačkog prehrambenog sustava – izložio je Selmani, a predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica istaknuo je kako sve što je Selmani izložio zvuči jako dobro.

-Zamolio bih gradonačelnika da vas imenuje ili nekoga iz vaših redova za koordinatora i voditelja ovog projekta. Radujem se ako gradonačelnik prihvati ovu inicijativu. Projekt zvuči zaista dobro. Nadam se da ćete nas izvijestiti na sjednicama vijeća. Ja u Primorju imam 200 tisuća kvadrata zemlje i kopirao bih dio vaše ideje, ali često nemamo tko će kopat’ – istaknuo je Potrebica, a gradonačelnik se složio da je koncept dobro razrađen i da o tome mogu porazgovarati na sastanku sljedećeg tjedna.

Vijećnik Maro Kristić naglasio je kako mu je drago da je ova tema za koju ističe da ju je potaknuo u javnom prostoru konačno dobiva na značaju.

-Iako je riječ o malim površinama, pitanje je puno šireg gledanja. Ovdje bi se trebali uključiti svi klubovi vijećnika u rad povjerenstva i da svi daju svoje zemljište jer 25 hektara poljiprivrednog zemljišta nije ni malo i može poslužiti za ciklus proizvodnje hrane, od poljoprivrednog zemljišta do stola – naglasio je Kristić.

Pročelnik Miljanić naglasio je kako se radi o zemlji od stotinjak do pet tisuća kvadrata te da su zakonom propisane minimalne cijene. Tko da najbolju ponudu, potpisat će ugovor, a za to će biti potrebno četiri do šest mjeseci nakon natječaja.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist