Zanimljivosti

ŠTO RADITI U SLUČAJU PUKNUĆA GUME U VOŽNJI? Odmjereno kočiti i ne raditi nagle pokrete

probusena guma ilustracija

Pucanje guma u vožnji jedna je od vrlo opasnih stvari koja vam se može dogoditi prilikom kretanja. Ali postoje pravila kako zaustaviti vozilo za što treba imati iskustvo i znati odmjeriti kočenje, objavljuje Danas.hr.

Sve je objasnio sudski vještak i prometni stručnjak Goran Husinec ali naglašava da to nije tako lagano i da je u tome zamka. Za to treba imati iskustvo i znati odmjeriti kočenje. Međutim, na pucanje nijedna guma nije imuna pa ni ona najkvalitetnija.

Kako kočiti kad guma pukne?

– Nikako ne trzati volanom naglo, volan držati čvrsto i usporavati, ali ne naglim kočenjem. Jednim odmjerenim kočenjem, toliko jako da auto koči jako, a opet da ne zanosi. Treba definitivno odmah krenuti kočiti, dok guma nije pala s felge. Ne smijete stisnut kočnicu do kraja jer će se auto jednostavno zarotirati na cesti. Potrebno je kontrolirati automobil. Ako auto krene zanositi onda je potrebno malo otpustiti kočnicu. Upravo je tu ta zamka jer to nije tako lagano – objasnio je prometni stručnjak Goran Husinec.

Kako znati da je guma pukla?

– Odmah krene lupanje, a volan jako krene bacati lijevo i desno, što su prve naznake da je guma pukla. Treba volan čvrsto primiti i pokušati automobil zaustaviti što prije, ako ima zaustavna traka ili negdje odmah pomaknuti desno automobil. Na autocesti se ne zaustavljati lijevo, nikako, nego uvijek desno i na zaustavnoj traci, što više desno i kočiti odmjereno, ali snažno da dođe do zanošenja – rekao je.

– Onaj trenutak kada se automobil zaustavi, treba pogledati u retrovizore je li nešto iza vas i odmah izaći van, te se maknuti od automobila. Potom treba uzeti trokut i postaviti ga iza auta. Ali isti ne smije biti blizu automobila. Trokut mora biti udaljen najmanje 2 sekunde od auta u brzini. Ako je brzina 100 km/h, trokut bi trebao biti 60 metara daleko – naglasio je Husinec.

Pročitajte još

Korisni savjeti veterinarke Sunčice Oštrić: Kako pomoći psima tijekom vrućina!?

Maris Guca

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist