Zanimljivosti

Što je opasnije – sjedenje ili pušenje?

Shutterstock Images LLC 3

Kada se pogledate u ogledalo, čini li vam se da izgledate starije nego što stvarno jeste? Ako je tako, razmislite o tome koliko vremena provedete sjedeći – na kauču, stolcu, sofi, za radnim stolom.

Osim prehrane, kvalitete sna i loših navika, na vašu biološku dob utječe i to koliko se krećete, piše Alternativa za Vas. Nova istraživanja otkrila su da je pretjerano sjedenje jedna od najopasnijih navika suvremenog doba koja znatno ugrožava vaše zdravlje i kvalitetu života.

Rezultate novih istraživanja o sjedenju donosi Alternativa za Vas.

1. Skraćuje životni vijek
2. Povećava rizik od teških bolesti
3. Štetno je kao i pušenje

Kako smanjiti štetan utjecaj sjedenja

Ako puno vremena provodite u uredu ili obavljate posao od kuće, nabavite stojeći stol, dakle onaj uz koji nećete sjediti, nego – stajati. Osim što ćete se osjećati bolje i imati više energije, vaša produktivnost neće opasti. Ako i nemate stojeći stol, možete čak i sami improvizirati – ispod računala stavite neku čvrstu kutiju ili prazan koš tako da dok radite možete stajati. Osim toga, uvijek kada sjedite, imajte na umu da sjedite pravilno – uspravne kralježnice, otvorenog prsnog koša i aktivnih mišića nogu. Svakih 20 minuta ustanite od stola i priuštite si dvominutnu šetnju. Imajte na umu da što se više krećete, to ćete biti snažniji, fleksibilniji i lakše ćete moći obavljati sve vaše dnevne zadatke.

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist