Kultura

Stiže Piri Reis – Sulejmanov kartograf!

piri reis 01

Dubrovački muzeji u suradnji s Turskom zakladom za podvodnu arheologiju (TINA) organiziraju izložbu Piri Reis – kartograf Sulejmana Veličanstvenog koja će se otvoriti u petak, 15. studenog, u 19 sati, u žitnici Rupe.

Povodom 500. obljetnice objave karte svijeta osmanskog kartografa Piri Reisa (1513.) UNESCO je 2013. godinu proglasio Godinom Piri Reisa. Tom prigodom je u Rijeci, Poreču, Zagrebu, a sada i u Dubrovniku organizirana izložba na kojoj su predstavljeni najvažniji radovi slavnog kartografa iz doba Sulejmana Veličanstvenog.

Navedene izložbe su dio niza međunarodnih događanja koje organizira tursko Ministarstvo kulture i turizma, a za domaćina ovih izložbi Hrvatska je odabrana zbog postojanja brojnih karata luka hrvatskih gradova i otoka u Pirijevoj slavnoj knjizi Kitab-i Bahriye (Knjiga plovidbe/Knjiga navigacije) iz 1521., koja je proizašla objedinjenjem karti i bilješki u 210 poglavlja.

Na izložbi će biti predstavljene  replike portolana istočno-jadranskih luka iz Knjige plovidbe, replika karte svijeta iz 1513. (koja spada među najstarije očuvane karte koje prikazuju Ameriku), reprodukcije jadranskih luka na poznatoj iznik-keramici (tehnika izrade keramike koja je bila iznimno popularna u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog), navigacijski instrumenti iz 16. stoljeća, razni portreti, te druga djela povijesne i umjetničke vrijednosti.

Autori izložbe su Ali Riza Isipek iz Turske zaklade za podvodnu arheologiju i Tea Perinčić iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Izložba će u žitnici Rupe biti otvorena do 31. prosinca 2013. godine.

Pročitajte još

SLANO Otvara se izložba ‘U primorskom portretu’

Dulist

Tenor Špicer i pijanist Marušić u ponedjeljak u Dvoru!

Dulist

[FOTO] Vinarske i vinogradske teme u Putnikoviću

Dulist